Elk jaar adopteren basisscholen in de gemeente Katwijk oorlogsmonumenten, en worden de monumenten overgedragen aan een nieuwe basisschool.

Als voorbereiding op de overdracht van de oorlogsmonumenten volgen de leerlingen het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ van Comité 4 en 5 mei. Ook bekijken zij de documentaire ‘Ons monument – vertelt u eens, hoe was dat toen’ met getuigenverhalen over de ‘eigen’ oorlogsmonumenten. Het project geeft de jeugd meer inzicht in de wezenlijke waarden van het begrip ‘vrijheid’. Daarnaast is er aandacht voor historische en actuele ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van onze democratie.

Op maandag 4 april wisselden de oorlogsmonumenten in Katwijk van school. Leerlingen van de Sjaloomschool bezochten samen met mevrouw M. Polak van de Joodse Gemeente Leiden de Joodse Begraafplaats aan de Rijnstraat. De Sjaloomschool neemt het monument op de begraafplaats over van de Willem van Veenschool. Leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool namen De Leeuw over van de Oranjeschool. Zij bezochten het monument naast het gemeentehuis met een medewerker van de gemeente het oorlogsmonument De Leeuw.

Afgelopen maandag kwamen de leerlingen van de Rijnsburgse Emmaschool en de Valkenburgse basisschool De Dubbelburg bijeen in de Wilhelminaschool. Wethouder Knape hield een korte toespraak waarin hij het belang van herinneren benadrukte. Leerlingen van De Dubbelburg droegen een gedicht voor, een Anita Nelkumian van De Emmaschool zong een lied: ‘Als er vergeving is, kan er genezing zijn’. Daarna wandelden beide scholen naar ‘hun’ oorlogsmonument om daar een krans te leggen. De Emmaschool nam het oorlogsmonument aan de Kerkstraat over van De Wegwijzer, en leerlingen van De Dubbelburg namen het bevrijdingsmonument aan de Johannes Poststraat over van de Koningin Julianaschool. Aan de Emmaschool en De Dubbelburg de taak om het komende jaar te zorgen dat de monumenten er mooi bij liggen, opdat wij niet vergeten.

Comments

comments

DELEN