De afgelopen weekenden waren druk voor de vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade. Naast de operationele bewakingstaak op het strand, voorlichting bij de Watersportdag Katwijk, beveiliging bij de Amsterdam City Swim en een evenement ten behoeve van Stichting Juul, stonden ook de strandwachtexamens op het programma.

Het hele zomerseizoen zijn er verschillende strandwachtopleidingen georganiseerd, bestaande uit twee hoofd groepen: De ‘Jeugdstrandwacht’ opleidingen voor jongeren van 12 tot 14 jaar en de ‘Lifeguard’ opleidingen voor 15 jaar en ouder. De jonge strandwachten die de jeugdstrandwacht opleidingen hebben gevolgd kregen naast theorie over de gevaren van de zee en het strandwerk ook veel praktijk, waaronder de belangrijkste reddingmethoden. De jeugdstrandwachten vanaf 14 jaar hebben dit seizoen voor het eerst ook stage gelopen op reguliere wachtdagen, om het werk als strandwacht ook in de praktijk te leren. Tijdens de examens van 3 september zijn 39 kandidaten van deze Jeugdstrandwachtopleidingen geslaagd voor hun diploma.

Bij de examens op 10 september van de opleiding ‘Lifeguard’ zijn 20 kandidaten geslaagd voor hun diploma. In hun opleiding hebben de nieuwe lifeguards, naast de theorie en praktijk onderdelen tijdens de cursus, ook een week als wachtlid stage gelopen op de posten en vele stage uren gemaakt. Dit laatste om ervaring op te doen als bemanningslid van een lopende of varende patrouille. Bij de ‘Senior Lifeguard’ opleidingexamens, waar de nadruk ligt op het geven van leiding aan een wacht en aan reddingsoperaties, zijn 4 kandidaten geslaagd.
Voor de vaaropleiding “KRB Schipper” zijn tot nu toe 4 kandidaten geslaagd. Het chauffeursdiploma om met het hulpverleningsvoertuig van de brigade te rijden is aan 5 Lifeguards uitgereikt. Al met al een resultaat waar de Katwijkse Reddingsbrigade trots op is.

Nu de strandwachtopleidingen zijn afgerond, richt de brigade haar blik weer op de zwembadopleidingen. Deze zijn een goede voorbereiding op de zomerse strandwachtopleidingen. De zwembadopleidingen voor jongeren vanaf 6 tot 16 jaar die in het bezit zijn van hun A en B diploma, zijn vorige week woensdag gestart in zwembad Aquamar. Voor wie een carrière als lifeguard op het Katwijkse strand wel ziet zitten, is het nu een mooi moment om in het zwembad in te stromen. Kijk voor meer informatie over de opleidingen van de KRB op www.krb.nl/opleidingen

Comments

comments

DELEN