KATWIJK – Het Andreasplein en de Princestraat worden autoluw en parkeervrij. Dat komt vanwege de toekomstige herinrichting van het gebied.

De werkzaamheden op het Andreasplein starten pas in oktober, maar het plein wordt al vanaf maandag 3 april afgesloten voor auto’s. Ook de parkeerregels in Katwijk aan Zee veranderen.

Wethouder Jacco Knape: “Het college wil hiermee de beschikbare parkeergelegenheid in het centrum eerlijker verdelen. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de belangen van bewoners, ondernemers en bezoekers”.

Om ervoor te zorgen dat er echt geen auto’s meer het Andreasplein op kunnen worden aan de rand van het plein, aan de noordzijde, betonblokken neergezet.

“Vooruitlopend op de definitieve herinrichting kan iedereen de komende maanden al ervaren hoe het is om een écht autovrij plein te hebben. Ik verwacht dat we snel wennen aan een de betere verblijfskwaliteit ”, aldus Knape.

Betaald parkeren wordt parkeren voor vergunninghouders
Op 1 april veranderen 155 betaalde parkeerplaatsen in parkeerplaatsen waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. Het gaat om het Baljuwplein, de Elleboogstraat, de Koningin Emmastraat, de Museumstraat, het Oosterhof en het Waaigat.

In de week na 1 april worden de parkeermeters verwijderd. De parkeerplaatsen in de Princestraat blijven tot en met eind 2017 bestaan. Daarna start de herinrichting in dit deel van het centrum en zullen ze verdwijnen.

Maximaal 90 minuten betaald parkeren
Sommige bezoekers hoeven maar even in het centrum te zijn. Zij parkeren meestal op korte afstand van de winkels. Voor een snellere doorstroming wordt op sommige straten een maximale parkeerduur van 90 minuten ingesteld. Dat is zo op de Koningin Wilhelminastraat, de Tramstraat, het Noordeinde, de Dwarsstraat, de Zuidstraat, de Voorstraat en de Elleboogstraat.

Bezoekers die langer in Katwijk willen blijven, kunnen gebruik maken van één van de parkeergarages vlakbij het centrum. Ook centrumbewoners met een parkeervergunning en hun bezoek met een bezoekersvergunning mogen gebruik maken van deze betaalde parkeerplaatsen. Voor beiden geldt de maximale parkeertijd van 90 minuten niet. Een snellere doorstroming betekent dat bewoners en bezoekers sneller een parkeerplaats kunnen vinden.

Parkeren op de Boulevard
Een aantal Boulevardbewoners heeft de gemeente gevraagd om ook de Boulevard als zone aan te wijzen waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. De gemeente onderzoekt nu of dit kan en wenselijk is. Bij dit onderzoek worden verschillende belanghebbenden betrokken. De uitkomsten van het onderzoek worden binnenkort verwacht.