De Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij (KNRM) krijgt de beschikking over een nieuwe reddingboot bestemd voor het reddingstation Katwijk aan zee. De boot is van het type Valentijn en wordt volgende week zaterdag, 27 augustus, gedoopt. De boot is bekostigd uit een nalatenschap.

De schenker had in zijn testament opgenomen dat de KNRM het erfdeel moest gebruiken voor de aanschaf van materieel. Op verzoek van de familie wordt de naam van de nieuwe reddingboot pas bekend gemaakt tijdens de doopplechtigheid op zaterdag 27 augustus.

Valentijn
De Valentijn is gebouwd door Habbeké Shipyards uit Volendam. De reddingboot weegt 10 ton, is 4 bij 10 meter, vaart maximaal 34 knopen, heeft een bemanning van 4 personen en heeft een geredden capaciteit van 50 personen. De aandrijving bestaat uit twee 430 pk motoren die de waterjets aansturen.
De oude reddingboot van Katwijk, De Redder, krijgt een plek in de reservevloot van de KNRM. Reserveboten worden ingezet als de operationele reddingboten in onderhoud zijn.

Reddingstation Katwijk
Het KNRM reddingstation Katwijk is opgericht in 1825. De vrijwillige bemanningsleden zijn bijna allemaal inwoner van het oude vissersdorp aan de Noordzeekust. Jaarlijks wordt het reddingstation zo’n 30 keer ingezet. De bemanning van het reddingstation bestaat uit een hechte groep vrijwilligers die bestaan uit de bemanning, walploeg en Plaatselijke Commissie.

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers druk bezig geweest met de voorbereidingen van de doopplechtigheid. Zo is de bootwagen geschuurd en opnieuw in de lak gelegd en datzelfde geldt ook voor de boei die voor het reddingstation staat opgesteld. Ook is door de vrijwilligers een prachtig programmaboekje in elkaar gezet met oude foto’s van acties en oefeningen.

Dat de doop van de nieuwe reddingboot de bemanning flink bezig houd, blijkt wel uit het feit dat de bemanning al wekenlang aan het speculeren is over de naam van de nieuwe reddingboot. Zij zullen echter nog heel even geduld moeten hebben tot de plechtigheid, want dan pas weten ze echt wat de naam van de nieuwe reddingboot wordt.

(Foto: Gert-Jan Onderwater)