Nieuwe veerlieden op het Valkenburgs Pontje

Cees Timmers heeft ze allemaal een gedegen instructie gegeven. Er zijn nu genoeg veerlieden waardoor het mogelijk is om een rooster van drie shifts te maken. Het veerpontje vaart dus nu op zon- en feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur. Dat is voor degenen die dikwijls overvaren een groot voordeel zeker met de zomertijd in het verschiet.

We spraken met Dick Duinhoven die nota bene uit Lisse komt om als vrijwilliger de pont te varen. ,,Ik doe het met veel genoegen, en het is voor een goede zaak. Maar niet alleen uit Lisse komen de nieuwe veerlieden. Mena Sol uit Leiden en Hans Groot uit Noordwijkerhout leveren ook met veel plezier hun vrijwillige bijdrage als pontbaas aan het Valkenburgs pontje.” Het bestuur prijst zich gelukkig met alle enthousiaste nieuwkomers. Het is in ieder geval een positief signaal dat er niet alleen in Valkenburg, maar in de gehele regio belangstelling is om dit schitterende stuk Valkenburgs cultureel erfgoed in de vaart te houden.

Het Valkenburgs Pontje is dit jaar al tien jaar in de vaart, dankzij de MareGroep en de subsidie van de gemeente Katwijk. Maar ook dankzij vrijwilligers die op zon- en feestdagen varen en de vele wandelaars en fietsers, zeker op zonnige dagen, in de geest van drs. P laten oversteken. De opbrengsten op die dagen zijn voor deze stichting. Daarmee wordt gespaard voor een nieuwe pont, maar dan moet er nog wel wat jaren worden doorgevaren om zo’n flink bedrag te kunnen vergaren. Het volk is maar wat tevreden dat de pont nog steeds vaart. Het pontje hoort bij Valkenburg, het ligt in het kloppend hart van Valkenburg. Bovendien is het een aantrekkelijke toeristische attractie voor wie op de fiets Leiden en omstreken verkent of dat al wandelend doet.

De laatste informatie over de nieuwe brug van de gemeente Katwijk levert het volgende op: Katwijk is nog in de aanbestedingsfase en naar verwachting is de fietsbrug van Valkenburg naar Oegstgeest op z’n vroegst in de tweede helft van 2017 gerealiseerd, maar reken maar op de eerste helft 2018. Dat betekent dat tot dat moment vele zakelijke en nog veel meer recreatieve passanten op deze unieke oversteek zijn aangewezen. Ineke Ouwehand van de Stichting Het Valkenburgs Pontje: ,,Reken maar dat het puur genieten is als je bij zo’n oversteek halverwege zou de verre uitkijk over het water hebt. Dat krijg je voor nul komma nakka er gratis bij. Mooier kunnen we het als stichting niet maken.”

Wie denkt dat met de komst van deze fietsbrug het einde van het Valkenburgs Pontje is ingeluid, die heeft het mis. Allereerst verwacht de stichting op grond van onderzoek van een paar jaar geleden dat zo’n driekwart van de huidige gebruikers de pont blijft nemen. Verder rekent men er ook op dat de Valkenburgse en Rijnsburgse gemeenschap zich als ware beschermers van het Pontje zal opwerpen. En dat dan natuurlijk niet alleen in woorden, maar ook in daden! Ouwehand: ,,En krijgt u met de stijging der voorjaarstemperaturen ook meer fietsende familieleden op bezoek? Het is een kleine moeite om hen te verrassen door ze te wijzen op deze mooie oversteek en dat zeven dagen per week. Al moet je ervoor om fietsen, hier zal men nog lang over spreken.”