Gemeente Katwijk waarschuwt opnieuw voor fietsendieven op de boulevard. De zomerdagen van de afgelopen tijd laten een duidelijke piek zien wat betreft fietsendiefstal bij het strand.

Op drukke zomerdagen komen veel bezoekers op de fiets naar het strand. Een ideale mogelijkheid voor een fietsendief om zijn slag te slaan. Tussen 26 juni en 25 juli zijn er 20 fietsen gestolen vanaf de Boulevard. Politie en de gemeente vragen u hier extra alert op te zijn door uw fiets op een juiste plek te parkeren en verdachte situaties te melden. Elke zomer zetten politie en gemeenten, met uw hulp, in op de aanpak van fietsendiefstal op en rond de Boulevard. Dit is nodig om de veiligheid en leefbaarheid van Katwijk te verbeteren. De zomer is een geliefde periode voor fietsendieven. Voor de hele gemeente staat de teller dit jaar tot nu toe op 113 gestolen fietsen.

Tips tegen fietsendiefstal
Om fietsendieven minder kans van slagen te geven, kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:
– Parkeer uw fiets op een daarvoor bestemde plek. Daar staan meer fietsen, daar zijn meer mensen aanwezig en daar wordt een fietsendief al snel gestoord.
– Zet uw fiets aan een object vast, met beide wielen en/of frame. Op de Boulevard kunt u uw fiets vastzetten aan de ijzeren beugels, de hekken langs de zandpaden bij de strand op- en afgangen en de palen van de parkeerplekken in het duin (tegenover de Andreaskerk en tegenover Hotel Noordzee).
– Zet uw fiets altijd en overal op slot.
– Gebruik twee verschillende sloten. Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot.
– Gebruikt u een los slot? Zorg dat het niet strak hangt. Een loshangende kabel is moeilijker door te knippen of zagen. Laat het slot zelf niet op de grond liggen. Dan kan het ook niet tegen de grond worden gebroken.
– Op een drukke zomerdag komen veel mensen op de fiets. Het kan zijn dat de dichtstbijzijnde fietsparkeerplaatsen bezet zijn. Zoek toch altijd naar een daarvoor bestemd plekje waar u uw fiets kunt vastzetten.

Meld verdachte situaties, bel 112
– Wees alert op verdachte situaties. Ziet u iemand een fiets tillen? Fietsen worden vaak gestolen door middel van een haak aan de broeksriem, hiermee wordt de achterkant van de fiets (onopvallend) iets opgetild. Of betrapt u een dief op heterdaad? Bel 112.
– Ziet u mensen fietsen in busjes laden of staat er een verdacht busje? Bel 112.
– Houdt iemand zich verdacht lang op bij een fiets? Bel 112.
– Heeft u het vermoeden dat er sprake is van heling? Bel 0900-8844.

Extra oogje in het zeil bij hotspots
De politie en GOA’s letten in de zomerperiode extra op de zogenoemde hotspots in het centrum en bij de Boulevard. Begin september houdt de politie daarnaast een actieweek gericht op het voorkomen van fietsendiefstal. Is uw fiets gestolen? Doe altijd aangifte. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meer fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft nog een voordeel: de politie krijgt een goed beeld van de locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil. En tot slot: meld u aan voor Burgernet op www.burgernet.nl.