Oliebollen horen sinds mensenheugenis bij de oud & nieuw. Maar deze volkslekkernij zorgt ook ieder jaar weer voor verstopte riolen en milieuschade.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland waarschuwt ieder jaar weer voor de gevolgen van het gebruikte frituurvet nadat de oliebollen gebakken zijn.

Recycle vetresten

Oud en gebruikt oliebollen- en frituurvet kunnen in het riool en bij de rioolwaterzuiveringen serieuze problemen opleveren. Het systeem kan verstopt raken of in de natuur terechtkomen en dan ben je verder van huis. Dus gooi geen vet in het riool, maar recycle het. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container voor de inzameling van gebruikt vet. Giet vetresten in een plastic fles of in een leeg pak melk en doe het in de vetrecyclecontainer. Als er een klein restje in de pan achterblijft, veeg het dan weg met keukenrolpapier.

Biobrandstof en groene stroom

Het verhelpen van verstoppingen op rioolwaterzuiveringsinstallaties en in het riool kosten veel geld. Onderhoud door vetophoping rond de feestdagen kost de waterschappen elk jaar miljoenen euro’s om al dat vet uit het water te filteren. Als men het gebruikte frituur- of oliebollenvet inlevert hoeven deze kosten niet worden gemaakt en wordt het vet ook nog eens nuttig hergebruikt voor biobrandstof en het opwekken van groene stroom.

Meer informatie

Wil je weten wat er nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl en www.frituurvetrecyclehet.nl.

Foto: Wikipedia