De ondergrondse parkeergarage in Katwijk is uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016. Dat heeft de jury donderdag bekendgemaakt op de uitreikingsbijeenkomst. De garage is ook de publieksfavoriet.

De ondergrondse parkeergarage laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust aldus de jury.

Het ontwerp van de parkeergarage werd gemaakt door Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente. Ontwerp en realisatie namen twee jaar in beslag. Kustwerk Katwijk is bijna onzichtbaar verwerkt in het duinlandschap.

De ondergrondse parkeergarage is een onderdeel van de kustversterking om Katwijk te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

De jury noemde het project inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, “waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap”. Ook ziet de jury in de winnaar “het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines.”

De ondergrondse parkeergarage is gekozen uit acht genomineerden. Het project is ook de winnaar van de Publieksprijs, 5.300 mensen hebben hun stem uitgebracht.

 

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

Comments are closed.