Op maandag 31 oktober start in Leiden een ondersteuningsgroep voor iedereen die binnen de familie of vriendenkring te maken heeft gehad met zelfdoding. De groep is bedoeld voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van een zelfdoding door een naaste. De organisatie is in handen GGZ Rivierduinen, locatie Leiden.

In Nederland sterven per jaar ongeveer 1600 mensen door zelfdoding. Onder jongeren is zelfdoding een steeds belangrijkere doodsoorzaak. Onder jongeren tussen de 10 en 25 jaar komt zelfdoding nu ongeveer twee maal zoveel voor als dood door kanker.

Pijnlijke worsteling
Voor veel nabestaanden is zelfdoding geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Rouw na het verlies van een dierbare door zelfdoding is een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar voren. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft hij/zij het gedaan? Emoties zoals schuldgevoelens, boosheid, opluchting, angst en verdriet kunnen het rouwproces in de weg staan.

Herkenning en begrip
In de ondersteuningsgroep vinden de deelnemers herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij leren vaardigheden om meer grip te krijgen op het rouwproces. De groep bestaat uit acht bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 31 oktober. Voor deelname aan de ondersteuningsgroep heeft elke deelnemer een kort gesprek met een hulpverlener om te kijken of de groep bij hen past.


Praktische informatie

Datum: vanaf maandag 31 oktober 2016
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Locatie; Sandifortdreef 19 in Leiden
De organisatie is in handen van GGZ Rivierduinen

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met GGZ Rivierduinen, locatie Leiden, Preventie 071 890 88 88 of via preventie.leiden@rivierduinen.nl.