KATWIJK – In de gemeenteraad is gevraagd om een onderzoek te doen naar mogelijkheden in de gemeente Katwijk om een woon coöperatie op te richten. In de nieuwe woningwet wordt de mogelijkheid geboden voor groepen mensen/bewoners om zo’n woon coöperatie op te richten. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente, Dunavie en SHD positief staan ten opzichte van wooncoöperaties.

Huurders en/of kopers kunnen zich in een coöperatie organiseren om gezamenlijk hun woonsituatie vorm te geven. Bewoners richten dan een ‘coöperatieve vereniging’ op en nemen gezamenlijk het eigendom of het beheer van het hele wooncomplex over.

Experimenteel wonen
“De gemeente staat open voor innovatieve woonvormen en wil ruimte geven aan experimenten”, zegt wethouder Krijn van der Spijk. De gemeente ziet de wooncoöperatie als mogelijkheid voor: groepen ouderen en groepen bewoners die woningen over willen nemen om ze te behouden voor de sociale huursector. Het is opzetten van een coöperatie kan ingewikkeld zijn.

Betaalbaar wonen voor iedereen
Als de randvoorwaarden om een woon coöperatie op te richten beter, helderder en eenvoudiger zijn geworden, ziet de gemeente de wooncoöperatie als mogelijkheid voor bijvoorbeeld hele duurzame woningen, wonen met gelijkgestemden of voor groepen bewoners die woningen over willen nemen om ze te behouden voor de sociale huursector. De gemeente blijft zich onverminderd inzetten voor betaalbare woningen voor alle inwoners.

Comments

comments

DELEN