Op vrijdag 9 juni om 11.00 uur vindt op de boulevard van Katwijk aan Zee, ter hoogte van de Seinpoststraat, de officiële onthulling plaats van een herdenkingsmonument voor de Engelandvaarders. Een aantal moedige mannen, Engelandvaarders genoemd, trachtten in 1941 vanuit Katwijk over zee in een kano aan de Duitse bezetter te ontsnappen. Initiator is de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk die zich de afgelopen jaren met veel enthousiasme en toewijding heeft ingezet om dit herdenkingsmonument te realiseren. Nabij het monument wordt een interactief informatiepaneel met verhalen over Engelandvaarders, de geschiedenis van de Atlantikwall en het Zeehospitium in gebruik gesteld.

Katwijk aan Zee heeft in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) een bijzondere rol vervuld als vertrekpunt voor Engelandvaarders. In totaal namen 35 jonge mannen het risico om meestal per kano over zee Engeland te bereiken. Van deze twaalf pogingen vanaf de kust (strand en Uitwatering) zijn er slechts vier geslaagd. Acht mannen bereikten met succes Engeland. De anderen werden opgepakt door de Duitse bezetter, ondernamen een nieuwe poging of verdronken. Sommige maakten gebruik van een tunneltje om op het strand te komen; in de volksmond het Zeehostunneltje genoemd. Dit tunneltje ligt al lang onder het zand verborgen. Ook een aantal inwoners van Katwijk hebben zich als Engelandvaarder ingezet voor de bevrijding van Nederland. Voor meer informatie: www.engelandvaarderskatwijk.nl
Het monument en het informatiepaneel zijn tot stand gekomen door financiële hulp van de Gemeente Katwijk, fondsen en subsidiënten en een aantal gulle giften van particulieren die de dappere pogingen van deze mannen een warm hart toedragen. De Christelijke Opleidingsschool in Katwijk heeft het monument ‘geadopteerd’. Leerlingen worden op deze manier vertrouwd gemaakt met de geschiedenis achter hun monument.

Het monument getiteld: ‘Freedom forward’, is gecreëerd door kunstenaar Jurriaan van Hall en stelt twee peddelende Engelandvaarders voor. De voorste peddelaar verbeeldt een krachtige figuur die in volle dynamiek zijn peddel door de golven haalt. Zijn blik is naar de horizon gericht: Engeland ligt binnen handbereik. De achterste peddelaar daarentegen lijkt veel meer te worstelen met vermoeidheid door de barre elementen. Het monument staat niet alleen voor de geslaagde pogingen maar wil ook de herinnering levend houden aan de vele mislukte pogingen waarbij een wisse dood het gevolg was.

Afbeelding: artist impression ‘Freedom Froward’, kunstenaar: Jurriaan van Hall Noot

Comments

comments

DELEN