Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Noordwijk is de voormalige vuurleidingsbunker ingericht met originele apparatuur en huisvest nu het Atlantikwall Museum Noordwijk. Het gangenstelsel geeft toegang tot nog drie bunkers. Ook Museum Engelandvaarders en het Katwijks Museum doen mee en bieden een speciaal Bunkerdagprogramma.
Atlantikwall De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In en rondom Noordwijk werden omvangrijke verdedigingswerken aangelegd. Door de aanwezige militaire installaties is het een gewild doelwit van de geallieerden. Menig maal klonk het luchtalarm en in totaal is het dorp ongeveer dertig keer gebombardeerd.

Bunkerdag in Noordwijk en Katwijk Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot het Atlantikwall Museum Noordwijk. De S414 vuurleidingspost is een drie etages tellende bunker waaruit commando werd gevoerd over de batterij. Vanuit de bunker was er een goed uitzicht op zee voor observatie en om metingen te verrichten waarmee kanonnen ingesteld konden worden. Het museum laat zien hoe het leven in de bunker eraan toe ging en is ingericht met overwegend originele apparatuur. Via het ruim 400 meter lange gangenstelsel kun je een geschutbunker en twee manschappenbunkers bezoeken. Vlakbij het museum ligt een munitiebunker waar nu het Museum Engelandvaarders is gehuisvest. Je leeft er mee met de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten. In het Katwijks Museum is een fotopresentatie ingericht over de bouw van de Atlantikwall en de sloop van het oude Katwijk.

Bunkerdag landelijk Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Comments

comments

DELEN