Nadat in mei in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam asbest was aangetroffen, zijn er verplichte saneringswerkzaamheden uitgevoerd.

De plafondplaten op de bovenverdieping van de Hoofdbibliotheek zitten erin, er wordt hard gewerkt aan de elektriciteit zodat er overal weer verlichting is en het kale beton is intussen weer bedekt met blauwe vloerbedekking.

Saneren
Nadat het asbest ontdekt werd, moest de bibliotheek haar deuren sluiten. Er moest gesaneerd worden, en dat betekende onder meer dat het plafond van de bovenverdieping waar het asbest zat, verwijderd moest worden. Verder werden de kabels van elektriciteit weggeknipt en alle vloerbedekking eruit getrokken. Ook de kantoorruimtes werden min of meer ‘gesloopt’. Op de benedenverdieping hoefden geen werkzaamheden te worden verricht waardoor de collectie, kasten en de inventaris van boven daar tijdelijk werd opgeslagen. 

Herstellen
De opbouwfase is nu in volle gang. De basisvoorzieningen worden hersteld. Daarna kunnen de kasten in elkaar gezet worden en gaat de collectie er weer in. Het doel van alle inspanningen is om de bezoekers van de bibliotheek op korte termijn weer in een frisse en opgeruimde bibliotheek te ontvangen. Voor alle duidelijkheid: een grote restyling is niet aan de orde, het gaat om herstellen. De bibliotheek betaalt de kosten van sanering en opbouw uit eigen reserves. 

26 september
Hoewel de bibliotheek hoopt dat de plannen voor een verhuizing naar de Noordzeepassage in het centrum van Katwijk aan zee doorgaan, zal het waarschijnlijk nog wel enkele jaar duren voordat de bibliotheek erin kan trekken. Die periode is te lang om op te wachten en daarom wordt de Schelpendam met minimale middelen weer zodanig op orde gebracht dat alle bezoekers er weer welkom zijn. Met potlood is de datum voor openstelling in de agenda van de bieb genoteerd: maandag 26 september.

opbouw-hoofdbibliotheek

Comments

comments

DELEN