‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’ was de lijfspreuk van de beroemde Leidse medicus Herman Boerhaave, die in 1724 landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest kocht.

Deze eenvoud is nog steeds voelbaar in de groene oase die het kasteel met zijn park vormt. Tijdens het Open Monumentenweekend, dat in Oegstgeest samenvalt met het Osger Weekend, kunnen bezoekers op zondag 13 september de rust beleven die het eeuwenoude landgoed uitstraalt.

De nieuwe chef-kok van Oud-Poelgeest, Jeffrey Verweij, laat deze dag iedereen proeven van eerlijke en authentieke gerechten. De kok, die klassiek Frans geschoold is, kookt zoals Oud-Poelgeest is: Puur en zonder poespas. “Op Monumentendag wil ik de gasten graag laten proeven van gegrild speenvarken en vergeten groentes. Stijlvolle en pure gerechten, daar houd ik van.” De culinaire proeverij is gedurende de hele middag (van 12.00 tot 17.00 uur) te bezoeken.
“Deze groene oase in de regio is bij uitstek geschikt om tot rust te komen, te genieten van een mooi stuk vlees en een goed glas wijn. Dat willen we op Open Monumentendag aan veel mensen laten zien,” vertelt directeur Jan-Willem Besselink. “Loop hier rond, proef de sfeer, en beleef de rust!”

Adembenemend
De kasteelbezoekers hebben op Open Monumentendag de gelegenheid een rondleiding door het kasteel te volgen onder leiding van Freek Lugt. Deze Oegstgeester schrijver publiceerde vorig jaar een boek over het landgoed.
Ambachtsman Gertie Vink van schildersbedrijf de Jongh neemt de bezoekers van kasteel Oud-Poelgeest mee naar de Drakenzaal, waar hij uitleg geeft over het prachtig gerestaureerde plafond. Het stucplafond was tot voor kort enkel wit van kleur. Vaklieden hebben de bloemen, krullen en mythische dieren hun oorspronkelijke kleuren teruggegeven. Adembenemend om te zien. Ook de gerestaureerde schoorsteenmantel en drie bijzondere driedimensionale schilderingen uit 1753, ‘Witjes’ genaamd, zijn het bezichtigen waard.

Muziek
Bezoekers van het landgoed kunnen op Open Monumentendag in het Koetshuis genieten van muziek van leerlingen van BplusC (harp en saxofoon), het Haydn Trio en blokfluitensemble Comrades of Desire. Bijzonder is het optreden van ‘The Voice of LOHC’, een echt hockeykoor.

Oud-Poelgeest verwelkomt de mensen uit de regio graag: “Ons landgoed is op zondag 13 september een prachtige plek om op zo’n drukke monumentendag heerlijk te blijven hangen,” aldus Jan-Willem Besselink.

Kasteel Oud-Poelgeest
Poelgeesterweg 1, Oegstgeest
Open Monumentendag, zondag 13 september, vrij toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur.

Foto: Mariëlle Teeuw (Banquet Sales) en chef-kok Jeffrey Verweij: “We willen bezoekers Oud-Poelgeest laten proeven.” | Foto PR