KATWIJK – Gemeenten en belangstellenden uit de Duin- en Bollenstreek kwamen woensdag samen voor een inspiratiesessie over Operatie Steenbreek. Dit is de landelijke publiekscampagne voor minder steen en meer groen in tuinen, op straten en pleinen. 

Waarom stenen eruit en groen erin?
Stenen bestrating leidt tot wateroverlast, warmte en heeft een negatief effect op de biodiversiteit. Minder groen betekent minder leven in je tuin, want vogels en insecten hebben er niets meer te zoeken. Een groenere tuin heeft een positief effect op de leefbaarheid in de buurt.

Operatie Steenbreek ook in Katwijk hard nodig
Wethouder Jacco Knape: “In kleine tuinen is het praktisch om stenen te leggen. Hier ligt een uitdaging voor de gemeente. Hoe krijgen we bewoners in beweging zodat zij bijvoorbeeld een deel van het terras omtoveren tot een groene oase? Gelukkig heeft een flink aantal Katwijkers de krachten al gebundeld in de Groengroep Katwijk. Deze groep denkt na over het behouden en uitbreiden van het bestaande groen. Op die manier zorgen we samen voor een mooie leefomgeving, waar het heerlijk wonen en ontspannen is. Iedereen kan meteen aan de slag: vervang een paar terrastegels door tuinaarde en planten.”

Deelnemers
Gemeente Teylingen was gastheer van de inspiratiebijeenkomst. De Raadzaal zat vol deelnemers met een groen hart. Sprekers waren Wout Veldstra (voorzitter Operatie Steenbreek), Geert van Poelgeest (gemeente Den Haag) en Mirte van Daalen (beleidsmedewerker stadsnatuur en groen, gemeente Leiden). Wout Veldstra: “Onze taak is gemeentes voorzien van kennis en ervaring, zodat zij samen met de omgeving aan de slag kunnen met concrete acties. Denk aan het inruilen van tegels voor planten.” Geert van Poelgeest sprak in zijn presentatie over een ‘groene golf’. Onder zijn leiding werden wijkacties opgezet, tegel-inleverpunten opgericht en workshops gegeven. Mirte van Daalen liet zien dat je met beperkt middelen prachtige resultaten kunt boeken, zoals een fietspad met aan weerszijden appel- en perenbomen: “Er kan en mag veel. En maak gebruik van wat er al is. De winst is niet alleen meer ruimte voor natuur, maar ook een verbeterde sociale samenhang.”

Comments

comments

DELEN