Vanaf deze week voert het Oranje Fonds drie weken lang campagne om samen met 56 Zuid-Hollandse maatjesinitiatieven veel nieuwe vrijwilligers te vinden.

Samen zoeken zij naar mensen die als maatje, mentor of coach graag iets voor iemand willen betekenen. Uit onderzoek uitgevoerd door Ipsos blijkt dat 8 procent van de Nederlanders, ruim 1 miljoen mensen, een maatje zou willen hebben. Er zijn dus veel vrijwilligers nodig. Dat komt goed uit, want 1 op de 5 Nederlanders zou best een maatje voor iemand willen zijn. Mensen kunnen elkaar vinden via maatjesprojecten in hun buurt op www.ikwordmaatje.nl.

Maatjes zijn vrijwilligers die iemand gedurende langere tijd een steuntje in de rug bieden. Dat kan zijn om diegene te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden, het opdoen van nieuwe kennis of door het bieden van sociaal contact. In Zuid-Holland zoeken organisaties allerlei soorten maatjes: bijvoorbeeld maatjes die leuke dingen ondernemen met jongeren met een verstandelijke beperking in Rotterdam, gezinsmaatjes in Hendrik-Ido-Ambacht en taalmaatjes in Den Haag.

Sinds 2006 zet het Oranje Fonds zich extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt: “Er zijn ontzettend veel verschillende soorten maatjesinitiatieven. Die diversiteit maakt dat er altijd iets is dat past bij wat iemand goed kan en leuk vindt om te doen. Of je nu houdt van hardlopen, er liever op uit gaan met iemand die veel thuis zit of juist goed bent in orde scheppen in administratieve zaken. Met zijn allen kunnen we echt het verschil maken. Geïnteresseerden vinden op www.ikwordmaatje.nl een project dat bij hen past. ”

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Door een extra bijdrage uit het Postcode Loterij Vrijwilligers Fonds kan het Oranje Fonds de campagne Maatjes Gezocht blijven voeren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Foto: Bart Homburg