Vrijdag 30 september is hij er weer. Met zijn enthousiasmerende aanpak van zware kost en populaire uitsmijters is Vincent de Vries een graag geziene gast in de orgelseries die Katwijk rijk is. Het Van den Heuvelorgel kent haast geen serie zonder de man die immer zijn tanden zet in de aandacht van de luisteraars.

Programma dat je pakt
Een programma samenstellen dat je pakt is één. Maar het zo uitvoeren dat het de luisteraar weet te raken is twee. Op dat laatste niveau weet Vincent de Vries met zijn orgelconcerten moeiteloos te acteren. De entree is gegund aan het gevoelige Ga niet alleen door ’t leven van Jan Zwart. Dit orgellied mediteert en siert door haar eenvoud. Vervolgens dringt Bach door tot de essentie van de Barok met zijn Dorische Toccata BWV 538. Op en top stijlbewust, maar evenzo tijdloos. Dat typeert de groten der aarde. Vanuit het land van de Zonnekoning schittert even later nog zo’n monumentaal werk. Een sonate van Alexandre Guilmant, de zevende met zijn eigen symfonische bite. Verder roept het sterfbedlied The Lost van Arthur Sullivan altijd weer de nodige emoties op. Meer Engelse liederen staan op het programma met Song 13 van Percy Whitlock.

Speelse melodie
Van Britse zijde hoort u ook het 18e-eeuwse Introduction and Toccata van William Walond. Een traditional met een speelse melodie dat danst en host of het een lieve lust is. Zo dromerig als de avond begon is ook de entree van het slotnummer, de Fantasie over de Avondzang van Feike Asma. Maar gaandeweg stuwt dit werk na de inleiding en koraalbewerking zichzelf naar een climax, zoals alleen Asma dat kon. Een slot met een schepping van de Hollandse koraalmeester. Maar dan ook uitvoeren met Asma’s typerende orgeldrive, die de luisteraar eindeloos wist te boeien. Dat is Vincent de Vries ten voeten uit met orgel bijt man.

De deuren van de Nieuwe Kerk zijn vanaf 19.45 uur geopend. Kijk voor toegangskaarten en meer informatie op www.sonk.nl

Comments

comments

DELEN