Op vrijdagavond 17 juni om 20.00 uur verzorgen Arjan Wolfswinkel en Cor de Vries voor de tweede keer samen een bijzonder herdenkingsconcert. Na het succes van vorig jaar keren beide mannen terug naar het Pieter van Assendelft-orgel in de Dorpskerk.
Stond in 2015 de Nederlandse organist Frans van Tilburg centraal, nu stelden De Vries en Wolfswinkel een programma samen rond Max Reger (1873-1916). Dit vanwege het feit dat deze Duitse componist 100 jaar geleden overleed.

De concertgevers hebben gekozen voor een zeer interessante opbouw van het programma. Cornelis Schaap opent de avond met een toelichting op Max Reger en de gespeelde werken. Daarna klinkt een tweetal composities van Johann Sebastian Bach (waaronder zijn monumentale Fantasia g-Moll). Reger typeerde deze grootheid ooit als volgt: “Bach ist Anfang und Ende aller Musik”.
Op het programma staat een aantal vrije werken, maar veruit de meeste composities zijn gebaseerd op koraalmelodieën uit de rijke Duits-protestante traditie, waardoor het gespeelde repertoire zeer toegankelijk is voor de luisteraar!
Naast werken van Max Reger zelf spelen De Vries en Wolfswinkel muzikale pennenvruchten van tijdgenoten, zoals Hermann Finzenhagen, Karl Hoyer en Carl Piutti. En uiteraard wordt Regers buurman Sigfrid Karg Elert (de heren woonden letterlijk naast elkaar) niet vergeten.
Het programma eindigt met componisten uit eigen land die zich door Reger lieten inspireren. Dick Sanderman en Folkert Grondsma schreven koraalbewerkingen in zijn stijl, die tot besluit van de avond zullen klinken.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De deuren van de kerk zijn open vanaf 19.30 uur. Halverwege het programma is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten, onder het genot koffie en thee, tijdens de pauze. De toegang tot het concert is gratis, bij de uitgang wordt gecollecteerd voor de onkosten.

Comments

comments

DELEN