FOTOPR

NOORDWIJK – Op 25 maart is er in het Radisson Blu Palace Hotel voor de derde maal een groots gala gehouden door Stichting Space Expo.

Bijna 300 dinerende gasten genoten van een avondvullend programma onder begeleiding van entertainer Willem Gunneman en pianist Menno Beijer. Poolreizigster Bernice Notenboom, die woensdag naar de Noordpool vertrekt, las voor uit haar emotionele brief aan de Noordpool over het smeltende ijs en hoe ruimtevaart een rol speelt bij het bestrijden van de opwarming van de aarde.

André Kuipers sloot hierop aan met een bijzondere presentatie over het waarnemen van de aarde vanuit de ruimte. Niet alleen door mensenogen, maar ook met hulp van satellieten met geavanceerde instrumenten, waarvan sommige uit Nederland.

Orginele Soyuz capsule naar Noordwijk
Astronaut André Kuipers was de hoofdgast op het gala. Dankzij de opbrengst van de eerste twee Space Gala’s en met steun van verschillende andere sponsoren is de originele Soyuz capsule van André Kuipers naar Noordwijk gehaald, zodat Space Expo nu de enige locatie in Nederland is waar het echte ruimteschip van André is te zien.

Om de capsule goed tot zijn recht te laten komen zal de huidige vaste tentoonstelling, die al sinds 2005 grotendeels onveranderd is gebleven, omgebouwd worden tot een interactieve, inspirerende en educatieve ruimtevaartbelevenis. Om hier geld voor in te zamelen organiseerde Space Expo samen met het Radisson Blu Palace Hotel en Monica Issac van Nexclusive Events het Space Gala 2017. Dit gala overtrof de vorige edities qua sfeer, entertainment én opbrengsten. In totaal werd 128.415 euro opgehaald.

8-daagse rondreis door Kazachstan
Er werd onder meer geld ingezameld door middel van een loterij en een veiling. Unieke kavels werden verkocht zoals een 8-daagse rondreis door Kazachstan met als hoogtepunt de lancering van drie astronauten op de lanceerbasis Baikonur. Ook een zonnecel van de Hubble ruimtetelescoop vond een nieuwe trotse eigenaar.

Rob van den Berg, Directeur van Space Expo: “Ruimtevaart levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan onze kennis van de atmosfeer, zeestromingen, het weer en klimaatverandering, maar maakt het ook mogelijk om dijkverzakkingen, bodemvochtigheid, groei en gezondheid van gewassen, illegale afvaldumpingen en luchtvervuiling waar te nemen. Aardobservatie wordt steeds belangrijker voor het welzijn van de aarde en de mens. Voor de nieuwe interactieve tentoonstelling is geld nodig. Het Space Gala is een prachtig evenement om mensen te betrekken bij het belang van ruimtevaart en we zijn dan ook ongelofelijk blij met de opbrengsten van dit gala”.

Nieuwe tentoonstelling
Met deze nieuwe tentoonstelling en het bijbehorende educatieve programma voor scholen hopen ESA, het Nederlandse Space Office (NSO) en Space Expo een andere gedachtegang te veroorzaken omtrent het beeld dat mensen van ruimtevaart hebben en het belang ervan voor onze samenleving. “Vooral jongeren willen we inspireren over hoe ruimtevaart kan bijdragen aan een duurzamere en veiliger samenleving, zodat we ons “ruimteschip”, de aarde, door kunnen geven aan volgende generaties “astronauten” van ruimteschip aarde, aldus Rob van den Berg.

De nieuwe vaste tentoonstelling zal gebruikmaken van de modernste presentatietechnieken zoals augmented reality, 3D projecties en actuele satellietbeelden. Huidige en toekomstige ruimtemissies, de mogelijkheid je eigen satellietmissies te ontwikkelen of te ervaren hoe het is om als astronaut in de ruimte te werken en leven, maken deel uit van de nieuwe tentoonstelling bij Space Expo. Zodra de financiering rond is wordt de bouw gestart en is de verwachting de nieuwe tentoonstelling binnen een jaar of twee aan het publiek te kunnen presenteren.

Vanwege het grote succes zal er volgend jaar weer een Space Gala georganiseerd worden, op zaterdag 17 maart 2018.

Comments

comments

DELEN