Tijdens de paasdagen van zaterdag 26 maart tot en maandag 28 maart nemen ruimtevaartspecialistenvan pace Expo kinderen en (groot)ouders mee op ruimtereis.

Begonnen wordt met het herkennen van sterrenbeelden als Grote Beer, Kleine Beer en Orion om via de Paardenkopnevel nog verder de ruimte in te gaan. Met ruimtevaartuigen uit de Star Wars films is dit een fluitje van een cent, maar met onze huidige generatie ruimtevaartuigen kunnen we nog lang niet op lichtsnelheid door de ruimte razen.

Toch heeft de ruimtevaart sinds de tijd van de eerste mensen in de ruimte en op de maan een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. ESA astronauten als André Kuipers en Wubbo Ockels hebben de ruimtevaart tot in de Nederlandse huiskamers gebracht.
Tijdens de colleges worden kinderen uitgenodigd om mee te helpen met een aantal demonstraties en krijgen zij ook zelf even het “ruimtegevoel”.

In de permanente ruimtevaarttentoonstelling wordt aan de hand van testmodellen van satellieten, ruimtepakken en voorwerpen die door astronauten zijn gebruikt, een kijkje gegeven in het universum van de ruimtevaart. Ook is er een echt stukje maansteen te bewonderen en kan de meteoriet van zo’n 70 kilo die zelfs kan worden aangeraakt.

De ouder-kind colleges zijn op paaszaterdag, eerste en tweede Paasdag om 11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. De colleges zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 4 van het basisonderwijs en ouder. Het college is ook interessant voor ouders en (groot)ouders.

Tijdens de paasdagen is het mogelijk om per Space Train vanaf Space Expo een interessant bezoek te brengen aan ESA-ESTEC, de grootste technologische vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie. Tijdens deze tour wordt een ruimtevaartuig bezocht dat sterk lijkt op een mini-shuttle. Deze IXV is een stap in de ontwikkeling om te komen tot een volwaardig ruimtevliegtuig dat in de toekomst een lijndienst kan gaan onderhouden naar de ruimte. Detour naar ESA-ESTEC is geschikt voor iedereen die goed ter been is en minimaal 9 jaar oud. Vanaf 14 jaar is een geldig legitimatiebewijs verplicht.