KATWIJK – Bezoekers en bewoners van Katwijk kunnen een week lang zestien kunstschilders – van wie vijf uit het buitenland – in de buitenlucht aan het werk zien. Ze nemen van 30 juni tot en met 7 juli deel aan de twaalfde Katwijkse Schildersweek. Dagelijks zwermen ze die week uit in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en omgeving om daar op eigen wijze vast te leggen wat hen aanspreekt.

Drie kunstenaars nemen voor het eerst deel aan de Schildersweek, de andere dertien zijn “oudgedienden”. De buitenlanders komen uit Duitsland, Engeland, Rusland en Australië. Ze hebben gemeen dat ze “en plein air” (in de buitenlucht) werken. Mede dankzij de Schildersweek blijft de stroom schilderijen van Katwijk en omgeving al sinds ruim een eeuw in stand.

Iets voedends
Arts en kunstschilder Piet Groenendijk (67) doet voor de achtste keer mee. Hij schildert al zo’n 25 jaar en plein air (in de open lucht). Daarnaast maakt hij portretten en stillevens. Kris Spinhoven doet voor het eerst mee en schildert naast landschappen ook portretten. Ze heeft geen idee wat ze van de Schildersweek moet verwachten. Ze heeft nog nooit aan zoiets meegedaan. “Alle schilders zijn bezig met licht en met beweging in de natuur”, zegt ze. “Je ziet elkaars oplossingen. Zo’n week heeft dus altijd iets voedends.”

Groenendijk neemt meerdere keren per jaar deel aan een schildersfestival. Recent nog drie weken in Kenia. “Schilderen is een eenzaam beroep”, legt hij uit. “Zo’n week samenwerken is altijd inspirerend. Als je alleen aan het werk bent, is het altijd weer een soort strijd. Als dan iemand langsloopt die zegt dat hij het mooi vindt – al is het een kind – dan werkt dat positief op mij. Ik vind het contact met mensen fijn. Andere deelnemers aan de Schildersweek inspireren mij. Maar of ik zelf inspirerend ben voor de andere deelnemers, dat weet ik niet.”

Zuidduinen
Spinhoven heeft lang geaarzeld of ze zou meedoen. “Ik zoek de afzondering. En ik vond Katwijk niet zo mooi. Maar sinds ik de Zuidduinen heb ontdekt, is dat anders. Dat vind ik een hele mooie plek met al die gradaties grijs, groen, bruin en violet. Ik houd van een heuvelachtig landschap. Dat geeft meer compositiemogelijkheid dan de rechte horizon van het Hollandse landschap. Ik ben om me voor te bereiden op de Schildersweek al een paar keer in de Zuidduinen gaan kijken. Het gebied is me nu vertrouwd en ik heb mooie plekken gevonden waar ik wil gaan schilderen. Ik vind dat Katwijk met de grote parkeergarage in zijn verbrede duinen veel aan aantrekkelijkheid heeft gewonnen.”

Groenendijk houdt van werken aan zee. “Ik heb altijd al wat met de zee gehad”, vertelt hij. “Aan zee gaat mijn hart open. Als kind ging ik altijd naar zee op vakantie. In Katwijk fascineerde mij dat het strand plotseling ophield doordat daar de Oude Rijn in zee stroomde. Ik kom ook in Katwijk als ik niet aan het werk ben. Dan zit ik zonder iets te doen op het strand of ik eet een haring. Daar is niks mis mee.”

Wisselend
Hoewel ze niet eerder aan de Schildersweek deelnam, bezocht Spinhoven wel vaak de tentoonstellingen in het DunaAtelier, waar altijd ruim twee maanden het resultaat van de Schildersweek is te zien. “Zoals bij elke tentoonstelling en bij elke beurs vind ik het werk wisselend. Het ene werk spreekt me nu eenmaal meer aan dan het andere. Ik heb nog geen idee hoeveel werken ik zelf zal maken tijdens de Schildersweek. Dat hangt sterk van het weer af. Is het slecht weer, dan zoek ik wel een andere plek. Ergens in een kas, in een kerk, in het zwembad, bij basketbalvereniging Grasshoppers of in de bibliotheek. Dat zijn ook plekken om mooie schilderijen te maken.”

In de ogen van Groenendijk is Katwijk qua geografie en architectuur een karaktervol dorp met zijn architectuur uit de jaren vijftig aan de Boulevard. “Ook al doe ik voor de achtste keer mee”, zegt hij, “het dorp en de omgeving bieden voldoende onderwerpen. Maar los daarvan, ik heb er nooit moeite mee een onderwerp voor de tweede keer te schilderen. Het levert nooit een zelfde schilderij op. Dat komt doordat het weer anders is, het licht anders en ook mijn stemming. Dat geheel stuurt mijn hand steeds op een andere manier.”

Deelnemers
De deelnemers aan de twaalfde Katwijkse Schildersweek zijn de nieuwelingen: Marcel Duran, Michiel Paalvast en Kris Spinhoven.

Deelnemers “op herhaling” zijn: Peter van Berkel, Dorien van Diemen, Joost Doornik, Helene Grégoire, Piet Groenendijk, Wendelien Schönfeld, Hans Versfelt en Joanna Quispel.

De buitenlandse deelnemers zijn: uit Rusland, maar wonend in Nederland: Anna Pavlova, uit Engeland Karl Terry, uit Australië Leon Holmes en de Duitsers: Nikolai Kraneis en Gero Troike.

Wilt u tijdens de schildersweek weten waar de kunstenaars aan het werk zijn? Bel 06 172 10 202 voor informatie.

Comments

comments

DELEN