Op 22 maart ronden de Politiekids van basisschool De Krulder hun project af. Het afgelopen jaar voerden 8 Politiekids elke maand een actie uit. Met hulp van wijkagent Tanja Wassenaar en gemeentelijk opsporingsambtenaar (GOA) Dennis de Leeuw probeerden zij inwoners mee te laten helpen aan een veilige speel- en leefomgeving.

 

Enthousiaste kids

De Krulder was al weer de vierde school in de gemeente Katwijk waar enthousiaste Politiekids aan de slag gingen. De burgemeester en de wijkteamchef van de politie Hollands Midden gaven een officieel tintje aan de start in april 2015. De kinderen dachten met de hele klas mee over onderwerpen die goed zijn voor een actie. Zo is het verkeer rond school vaak druk en gevaarlijk. Daar ging de eerste actie over. Talloze fietsers kregen uitleg waarom het voor kinderen niet fijn is als ze over de stoep fietsen. Aan automobilisten werd gevraagd langzaam te rijden en niet midden op straat stil te staan.

 

Hondenpoep

Ook hondenpoep komt jammer genoeg regelmatig voor in de buurt van school. Daar ging ook een actie over. Als voorbereiding kregen de kinderen een uitgebreide demonstratie bij de Politie Honden Dressuur Club Katwijk en Omstreken. De hele klas mocht mee. Dat was een echt uitje! Na goede gesprekstrainingen zijn de kinderen het gesprek aangegaan met hondenbaasjes. Aan het einde van de gesprekken kreeg het baasje een stuk speelgoed voor de hond.

 

Anti-inbraakactie

Andere geslaagde activiteiten waren de rondleiding op het politiebureau en de anti-inbraakactie. Bij de laatste actie speelden de kinderen dat zij een inbreker waren. Waar ze het huis binnen kwamen of een raam open zagen staan, gooiden ze een papieren voet naar binnen. Voor de huiseigenaar een teken dat dit de voetstap van een insluiper had kunnen zijn. Ze probeerden daarna in een gesprek met de bewoner uit te leggen wat die zou kunnen doen om inbraak te voorkomen. Dit was een spannende, maar geslaagde actie.

 

Waardering en begrip

En nu is het voorbij voor de Politiekids van de Krulder. De kinderen leveren hun pet weer in. Ze hebben veel geleerd over het werk van de politie en van de GOA’s. Sommigen denken erover later bij de politie te gaan. In ieder geval hebben de kinderen, politie en de GOA’s door de fijne samenwerking meer begrip en waardering voor elkaar gekregen. En daar heeft iedereen plezier van.