Een grote groep trainers en coaches van Zwem & Poloclub Katwijk heeft de afgelopen tijd de cursus Positief Coachen bijgewoond. De training bestond uit twee bijeenkomsten, werd georganiseerd door Welzijnskwartier en is speciaal bedoeld om meer aandacht te geven aan het positief stimuleren in de sport.

Elk kind wil graag met plezier sporten en óók nog een prestatie leveren. Positief blijven tegen kinderen, scheidsrechters en ouders blijft een hele uitdaging. Dagelijks zijn er tijdens wedstrijden en trainingen situaties die we best anders hadden willen oplossen.

Goede afspraken
Tijdens twee bijeenkomsten heeft Bernadette Verbeek van Positief Sportief de trainers en begeleiders van de polo-afdeling binnen de Zwem en Poloclub Katwijk meegenomen in het ‘positief zijn’ aan de kant van het zwembad. Van te voren goede afspraken maken over omgaan met elkaar, materiaal en allerlei randzaken die van belang zijn bij het spelen in een waterpoloteam, maakt het voor iedereen leuker. Ook de discussie over bijvoorbeeld scheidsrechters en bemoeierige ouders maakt trainers bewust van de rol als coach en begeleider. Duidelijk zijn in afspraken, in gebruik van apps, open vragen stellen aan kinderen en ook ouders zijn eyeopeners die het leuk maken om trainer te zijn.

Bespreekbaar maken

Welzijnskwartier wil deze maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken. Zo’n training is een mooi begin voor sportvereningingen, op weg naar een positieve benadering van sportend kind, ouders, trainers en bestuur. Sportieve normen en waarden zullen steeds meer aandacht krijgen bij de katwijkse sportverenigingen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de training positief coachen, neem dan contact op met Welzijnskwartier afdeling sport. U kunt ook mailen saskiakoster@welzijnskwartier of kijk op www.welzijnskwartier.nl.

Foto: Welzijnskwartier