Ori Naftaly – A True Friend (Is Hard To Find)
Uigebracht in januari 2012

Een van de beste CD’s tot nog toe van dit jaar vind ik “A True Friend (Is Hard To Find)” van Ori Naftaly. De CD kwam in het begin van dit jaar uit en wordt na veelvuldig beluisteren alleen maar beter. Ori Naftaly is behalve een uitstekende (blues) gitarist ook een en prima bandleider, met veel gevoel voor traditie.
Op veel CD’s van hedendaagse getalenteerde blues gitaristen is de zang een ondergeschoven kindje. De 25 jarige Israëliër Ori Naftaly maakt die fout niet en heeft een aantal uitstekende zangers en zangeressen om zich heen verzameld op zijn debuut CD “A True Friend (Is Hard To Find)”.
De CD is in enkele sessies live opgenomen. De muziek klink daardoor natuurlijk en ongekunsteld en geeft het gevoel dat je echt naar een live band luistert.

Ori Naftaly heeft duidelijk een hang naar de authentieke blues uit de jaren 20 en 30 uit de Verenigde Staten. Dat laat hij bijvoorbeeld duidelijk blijken op het eerste nummer Devil Red Blues”, een akoestisch nummer met naast Ori Naftaly, de harmonicaspeler, zanger en gitarist Dor Nagar.

Hoogtepunten voor mij zijn:
Een fantastische uitvoering van het Crosby, Stills, Nash & Young nummer “Almost Cut My Hair” . De beste uitvoering sinds het origineel. Prachtig en met veel gevoel gezongen door Eleanor Tsaig.
“I’m A Woman”: Swingende soulblues met expressieve zang van de zangeres Tempa Singer Nave uit de Verenigde Staten en met stuwend, en mooi ingehouden gitaarspel Ori Naftaly.
“A True Friend”, een bewerking van “Grinnin’ In Your Face” van Son House met weergaloze (a capella) zang van Eleanor Tsaig.
“It’s A Man’s World” (De James Brown klassieker) waarop Roy Young laat zien waarin vocaal toe in staat is.

De overige nummers zijn ook uitstekend. Het zijn eigenlijk geen covers maar bewerkingen van blues en soul nummers uit de vorige eeuw door de band van Ori Naftaly en uitgevoerd met de sound van nu.
Een zeer geslaagde hommage aan deze songs!

English version at: http://www.orinaftaly.com/purple-haze-radio-review.html

Tracks

1. Devil Red Blues
2. I’m A Woman
3. Can’t Get No Grindin’
4. Help Me
5. Dust My Broom
6. She’s Nineteen Years Old
7. Don’t Go No Further
8. It’s A Man’s World
9. Almost Cut My Hair
10. A True Friend

Website: www.orinaftaly.com

Zie voor het interview met Ori Naftaly en Eleanor Tsaig in Purple Haze:https://www.rtvkatwijk.nl/purplehaze/?page_id=423

Jan Marius Franzen

GEEN REACTIES