Iedereen wil dat onze kinderen en kleinkinderen het straks nog goed hebben, en daarvoor zullen we Katwijk zo duurzaam en groen mogelijk moeten maken. De gemeente moet hier veel meer op gaan inzetten en ook durven investeren. Wat de PvdA daarbij heel belangrijk vindt, is dat iedereen een gelijke kans krijgt om zijn of haar omgeving zo duurzaam mogelijk te maken. Dat kan door bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak te leggen of uw huis op een andere manier energiezuinig te maken. Dat kan door van uw tuin een zo groen mogelijke plek te maken. De gemeente moet de subsidies daarvoor uitbreiden en meer letten op de hoogte van inkomens. Ook moet dit meegenomen worden in de afspraken met Dunavie over de huurwoningen in Katwijk. Dit soort maatregelen besparen stookkosten en zorgen dat mensen fijner wonen. Het mag niet zo zijn dat duurzaamheid alleen haalbaar is voor mensen die genoeg geld hebben.

Ook moet de gemeente direct beginnen met investeringen en samenwerken met (sport)verenigingen en organisaties. Neem als voorbeeld daarbij de verlichting in Katwijk, op de wegen en langs sportvelden. Dat kan echt een stuk duurzamer, maar er is nog weinig actie op dat gebied. De PvdA vindt dat we het aan moeten durven hier voorop te lopen. En neem als ander voorbeeld de prachtige evenementen die er georganiseerd worden in Katwijk. Daar worden veel materialen als plastic bekers gebruikt. Laten we de samenwerking zoeken en als gemeente de regie nemen om ervoor te zorgen dat we duurzame alternatieven gebruiken. Het kan en het hoeft helemaal geen extra druk te leggen bij de organisaties, als de gemeente bereid is hier voor te gaan.

Er zijn heel veel manieren waarop we het voor mens, dier en natuur een stuk prettiger kunnen maken in Katwijk. Daar ligt een belangrijke rol voor ons allemaal, maar juist de gemeente kan en  moet wat de PvdA betreft meer mogelijkheden bieden voor inwoners om dit in hun eigen omgeving mogelijk te maken, zodat iedereen de kans krijgt hierin mee te gaan.

Comments

comments

DELEN