Op het voormalige vliegkamp Valkenburg komt een nieuwe woonwijk met  5000 woningen. De PvdA Katwijk zet zich ervoor in dat dit een groene wijk wordt, waar mensen fijn kunnen wonen. Van Nieuw- Valkenburg kan de meest duurzame wijk van Nederland gemaakt worden.  Alleen willen veel partijen in de gemeenteraad een zogenaamde Unmanned Valley op het oude vliegveldterrein vestigen. Een testgebied voor drones, waar nieuwe toepassingen kunnen worden onderzocht en wat hoogwaardige werkgelegenheid met zich meebrengt. Wat de PvdA betreft een prachtige kans. Maar voor het vestigen van deze Umanned Valley is ruimte nodig, veel ruimte. Deze drones moeten immers vliegen en kunnen ook de grootte van een klein vliegtuig hebben. Er moet dus een bepaalde afstand zijn tussen de huizen en deze Valley.

Dat is nu precies waar het risico van deze wens zit: er blijft veel minder ruimte over voor het bouwen van de woningen. Dan zijn er twee opties: of je bouwt de 5000 woningen zo dicht mogelijk tegen elkaar en tegen de straks verdubbelde N206 aan en gaat flats bouwen. Of je maakt de keuze dat de woningen voorrang hebben.

De PvdA maakt een duidelijke keuze voor het laatste. Voor zoveel mogelijk groen, ook in de wijk. Voor een wijk waarin ook nog ruimte is voor voorzieningen op het gebied van zorg, winkels en recreëren. Voor een wijk waar mensen straks niet strak tegen een drukke autoweg aan wonen. De PvdA wil kunnen terugkijken en stellen dat die uitgangspunten voorop zijn gesteld. Alle andere partijen in de gemeenteraad lijken dit echter onvoldoende te zien. Nog voor de verkiezingen gaat hier een besluit over vallen. De PvdA roept partijen op realistisch te zijn. Drones op Valkenburg kan heel mooi zijn, maar wanneer het ten koste gaat van de leefomgeving moet de politiek ook het lef hebben te stellen dat een groene en duurzame woonwijk voor gaat.

Comments

comments

DELEN