Vorige week was bij de raadsvergadering een vrouw te gast die graag een massagesalon wil openen,  en werd er verteld over iemand die goed grafisch kon ontwerpen. Beide willen graag ondernemen en werken, maar hebben door onder andere gezondheidsproblemen niet die mogelijkheid en zitten in de bijstand. De PvdA wil dat deze mensen die kans wél krijgen, door ze te ondersteunen en aan te moedigen om dit te gaan doen. Daarom zou de gemeente Katwijk een proef moeten starten om bijverdienen vanuit de bijstand mogelijk te maken. Niemand wil graag met een uitkering op de bank zitten, maar we moeten ook niet doen alsof het heel makkelijk is zomaar ergens aan de slag te gaan.

Een mogelijkheid die de PvdA daarbij wil is ‘kruimelondernemen’. Dit is mensen in de bijstand helpen om een onderneming te starten waarbij ze voor een paar honderd euro kunnen verdienen. Het geeft mensen de kans om zelf iets te starten, het doel is dat deze mensen uiteindelijk structureel uit de bijstand komen.

Het zou ook mogelijk moeten zijn dat mensen, tot op zekere hoogte, in loondienst kunnen bijverdienen in de bijstand. Wanneer je niet direct gekort wordt op je uitkering, geeft dat meer aanleiding om te gaan werken. De gemeente Amsterdam is hier al mee gestart, daar kan iemand in de bijstand tot 200 euro in de maand bijverdienen.  De PvdA pleit daarbij ook voor een betere samenwerking met bedrijven in Katwijk. Vaak zijn zij heel welwillend om mensen in dienst te nemen en een kans te geven. Uitgangspunt moet altijd zijn dat we mensen aan een echte baan helpen die bij hun mogelijkheden aansluit. Daarbij moeten we niet alleen naar regels kijken, maar juist naar de mensen erachter.

Comments

comments

DELEN