Goed nieuws voor mensen in Katwijk met een lichamelijke beperking: Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad met een grote meerderheid een motie van de PvdA aangenomen, die de Gemeente Katwijk voor iedereen toegankelijker moet maken. Met steun van de ChristenUnie, D66, De Lokalen, CDA en SGP, VVD en Kies Katwijk heeft de raad het College gevraagd om Katwijk aan te melden bij het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.

De gemeente kan openbare gebouwen hiervoor laten keuren, bijvoorbeeld op hun toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel en voor blinden en slechtzienden. Gebouwen met het Keurmerk voor Toegankelijkheid laten dus zien dat ze zo goed mogelijk toegankelijk zijn voor bezoekers met een beperking. In de aangenomen motie is ook aan het college gevraagd om de Katwijkse ondernemers hierin te betrekken, bijvoorbeeld voor toeristische en recreatieve locaties.

Bij het keurmerk hoort ook een app. PvdA-fractievoorzitter Matthijs van Tuijl: “Mensen met een lichamelijke beperking kunnen via de app ‘Ongehinderd’ bekijken welke locaties geschikt zijn, zodat ze deze met een gerust gevoel kunnen bezoeken. Ook is het mogelijk om met de app ervaringen te delen en zo nog beter de sterke en minder sterke punten van een locatie uit te lichten.”

De inzet voor toegankelijkheid komt niet uit het niets, want sinds juli vorig jaar is er een VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en al sinds 1 januari dit jaar zijn in Nederland publieke overheidsgebouwen en bedrijven verplicht om voor iedereen toegankelijk te zijn.

Het is volgens de PvdA dan ook hoog tijd voor meer toegankelijkheid. Daarom hebben zij onder andere de ‘ideeënbox’, waarin mensen ideeën kunnen aandragen hoe Katwijk verbeterd kan worden voor mensen met een beperking. Alle ideeën kunnen worden ingestuurd via hun Facebook-pagina of via idee@pvdakatwijk.nl. De PvdA is dus erg blij dat bijna alle partijen met de motie hebben ingestemd, en ziet dit als een goede stap in de richting van een toegankelijk en ongehinderd Katwijk.

 

Comments

comments

DELEN