De Reddingsbrigade Katwijk waarschuwt voor onderkoeling. De weerverwachtingen van de komende dagen zijn positief voor hen die van strand en zon houden. Echter is het zeewater nog maar 11,5 graden. Volgens de reddingsbrigade veel te koud om zonder beschermende kleding te gaan zwemmen. Binnen enkele minuten kan onderkoeling op de loer liggen.

Bij kinderen gaat dit proces veel sneller dan bij volwassen. Warmteverlies wordt ook verergerd door alcoholgebruik. Ook een korte duik in het koude zeewater kan gevaarlijk zijn. Door het koude water kunnen de spieren verkrampen, waardoor zwemmen niet meer gaat.

De Katwijkse Reddingsbrigade is in het voorseizoen nog niet geheel operationeel. Zeker nu de laatste hand wordt gelegd aan de nog op te leveren nieuwe strandposten, is de inzet beperkt. Uiteraard zal de reddingsbrigade, als dat nodig blijkt en op kleinere schaal dan in het hoogseizoen, aanwezig zijn op het strand met een rijdende patrouille. Is er dringende hulp nodig, bel dan 112. Vanaf het eerste weekend van juni zijn de posten volledig operationeel.

(Foto: KNRM)