De vrees bestond en die was gegrond: de première van de voorstelling De Engelandvaarders moest gisteravond een kwartier voor het eindapplaus gestaakt worden vanwege hevige regenval. 

De vooruitzichten zagen er niet al te best uit. Daarom zag Harmonie Katwijk, die op de premièreavond een muzikaal voorprogramma zou verzorgen, zich genoodzaakt zich terug te trekken vanwege de kwetsbaarheid van hun instrumenten. De voorstelling kon hierdoor een half uur eerder beginnen, in de hoop die rode vlekken op Buienradar net voor te zijn.

En deze kunstgreep was theatermaker Peter Minnee ook nog bijna gelukt. Vele Katwijkers hadden zich niet laten weerhouden door de koude wind; de tribune zat helemaal vol en nog enkele tientallen laatkomers en nieuwsgierige voorbijgangers bleven staan op de boulevard of gingen zitten in de duinen. Dekentje over de benen, capuchon op en dicht tegen elkaar aan kruipen. De acteurs hadden het zwaar, in hun dunne jurkjes en bloesjes, de wind liet de muziek van het blaasorkest en het geluid van hun tegenspelers te snel vervliegen en sloeg zand in hun gezichten. Maar ze hielden stand, vol vuur, met weinig zichtbare sporen van ongemak. Het plezier spetterde ervan af, het verhaal reeg zich als een trein aaneen en de mensen die vanwege de kou toch huiswaarts keerden, bleven vaak nog even staan onderaan de trap bij restaurant De Zwaan. Om toch nog mee te krijgen hoe het nu afliep met de moedige vrienden…

Maar gisteravond kon de knoop nog niet ontward worden. Het begon heel even te miezeren, exact op één van de meest dramatische momenten. Nadat acteur Edwin Weers een hartverscheurend lied inzette, brak de hemel open. Peter Minnee rende het speelvlak op en kondigde een showstop aan. Hij hoefde dat geen twee keer te zeggen; het publiek spoedde zich naar restaurant De Zwaan of naar de parkeergarage. De crew van De Engelandvaarders pakte alle apparatuur haastig in. Een onverwacht en onverdiend einde van een première.

Maar dát is precies wat openluchttheater in Nederland is; vechten tegen of meebewegen met de elementen. Vanavond weer een kans! Of anders morgen! Dan zullen we zien hoe het afloopt met Ailbe, Werner, Anna, Emma, Altmann, Dirk en alle anderen. Een tweede kans voor cast & crew die in zo’n korte tijd een stuk geschiedenis zo overtuigend tot leven wisten te brengen in de Katwijkse duinen.

EV-soldaten

Vrijdag 3 juni, aanvang 20.30 uur

Zaterdag 4 juni, aanvang 14.30 uur

Duinspeeltuin naast restaurant De Zwaan

Toegang gratis

 

 

Comments

comments

DELEN