Kustwerk Katwijk van OKRA Landschapsarchitecten, Royal Haskoning DHV en Arcadis is de winnaar van de 2015 editie van #RAP071, de Rijnlandse Architectuur Prijs.

De unieke duin-parkeergarage in Katwijk won zowel de publieks- als de juryprijs. Juryvoorzitter Ronald Schleurholts maakte tijdens de 10de editie van de RAP Leiden talkshow Stand van de Stad in Gebr. De Nobel (ook genomineerd), de winnaar bekend. “Een voorbeeldig stuk Nederlandse ingenieurskunst”, aldus de jury.

Uit het juryrapport: “De jury is van mening dat de integrale- en interdisciplinaire aanpak op verschillende schaal- en uitvoeringsniveaus een geweldig project heeft opgeleverd. Een voorbeeldig stuk Nederlandse ingenieurskunst met een betekenis op nationaal en zeker regionaal niveau.”

Dat Kustwerk Katwijk naast de juryprijs ook de publieksprijs binnensleept is bijzonder te noemen. Meer dan 2400 mensen brachten sinds augustus een stem uit via www.rapleiden.nl. Ongeveer een derde van de stemmen ging naar de winnaar. De tweede plaats is voor Brede School West, Poppodium Gebr. De Nobel eindigt als derde.

Voorheen was de architectuurprijs alleen bedoeld voor Leidse gebouwen. Dit jaar was voor het eerst de regio erbij betrokken en kunnen ook Leiderdorp, Teylingen, Oegstgeest en Katwijk meedingen naar de prijs.