Rijnsburg kent de ‘Collegiantenstraat’. Die naam heeft te maken met de geschiedenis van het bollendorp. Maar wordt er dan precies mee bedoeld? Die vraagt staat vanaf maandag 5 december centraal in een nieuwe aflevering van Sporen van Vroeger bij RTV Katwijk.

De Rijnsurger collegianten vormden een vrijzinnige stroming binnen de protestantse kerk. Zij waren wars van dogma’s en regels. Hun nadruk lag op de beleving, het directe contact met God. Zij waren geen kerkgemeenschap, maar hun leden kwamen uit de verlicht-christelijke kringen van doopsgezinden en remonstranten. In hun maandelijkse bijeenkomsten, de zogeheten colleges, kon iedereen vrij spreken en was het avondmaal voor iedereen opengesteld. Populair bij hen was de doop bij onderdompeling, aanvankelijk in een leerlooierskuip.

Het Hooge Huys
Vanaf begin 17e eeuw was Rijnsburg het middelpunt waar de jaarlijkse vergaderingen werden gehouden. Ze kwamen samen in Het Hooge Huys aan het Moleneind. Beroemde Rijnsburgse collegianten waren Spinoza, Coenraad van Beuningen en Jarig Jelles. Sporen van Vroeger gaat terug naar de oorsprong van de collegianten en gaat in Rijnsburg op die plekken kijken waar de collegianten hun sporen hebben liggen. Er is onder meer een gesprek met Henk Westra, secretaris van het Genootschap Oud Rijnsburg.

Vanaf 5 december te zien bij RTV Katwijk
Vanaf maandag 5 december te zien bij RTV Katwijk te zien, rond de klok van 21.00 uur na RTV Sport. In de week van 12 december ’s morgens om 10.00 uur en ’s middags om 16.00 uur. Sporen van Vroeger wordt gemaakt door Adri van Beelen en Jaap Arnoldus.

rijnsburg-moleneind