FOTOWikipedia

RIJNSBURG – Op 4 maart, drie dagen nadat de Rijnsburgse Damclub haar 82e verjaardag vierde, plaatste het eerste tiental zich voor het eerst in de historie van de club voor de Ereklasse.

Wie dat na de ontluisterende eerste wedstrijd van het seizoen had voorspeld, zou voor gek worden versleten. Toch werd via een zegereeks, die alleen door de kampioen TDV werd onderbroken, een plek in de nacompetitie afgedwongen.
In die nacompetitiewedstrijd was de tegenstander DES Lunteren, die op basis van rating ongeveer gelijkwaardig kon worden ingeschat. In voorgaande jaren was Lunteren steeds de bovenliggende partij geweest, maar dit jaar was het Rijnsburgse tiental versterkt en dus moesten er zeker kansen zijn.

Thuiswestrijd
De wedstrijd werd gespeeld in Rijnsburg, en bij aankomst van de tegenstander bleek dat zij zonder hun kopman Henk Klarenbeek moesten optreden. Dat gaf de Rijnsburger moed. Ook de opstelling leek in het voordeel van RDC, omdat er op de bovenste vier borden goede winstkansen moesten zijn. De werkelijkheid was wat weerbarstiger dan de theorie. Lang leek RDC richting een overwinning te gaan, en er was zelfs een moment dat er op vier borden een schijf voordeel was te tellen, maar van een ploeg als Lunteren heb je nooit gewonnen voordat het 11e punt op het bord staat.

Adrenaline
Het werd een spannende middag, waarbij RDC zich van een achterstand terug vocht. Het leek even 11-9 voor RDC te worden, maar toen de reguliere wedstrijden gespeeld waren, prijkte er een eindstand 10-10 op het scorebord. De regels schrijven voor dat bij 10-10 er gesneldamd wordt, tegen dezelfde tegenstanders met verwisselde kleuren. Na een kwartiertje pauze ging het Rijnsburgse tiental vol goede moed achter de borden zitten. Even leek het ook hier mis te gaan toen Arie Schoneveld als snel een nederlaag liet aantekenen. Daarna kwam er echter vrij snel een 9-5 stand op het bord te staan. Toen ook Richard Meijer zijn partij won was het elfde punt een feit en kon de promotie gevierd worden. Arjen de Mooij was nog in een gevecht verwikkeld met tegenstander, maar kreeg het heuglijke nieuws al te horen. Hij speelde nog even zijn adrenaline weg en kwam uiteindelijk niet verder dan remise, 12-8!

Hoogste klasse
Volgend jaar zal RDC dus voor het eerst in de clubhistorie uitkomen in de hoogste klasse van de Nationale Competitie. Dit zal ook voor veel spelers hun debuut zijn op het hoogste podium, en daar wordt reikhalzend naar uitgekeken.

Comments

comments

DELEN