KATWIJK – Dit jaar neemt uitvaartvereniging De Laatste Eer in Rijnsburg deel aan de Open Monumentendag en houdt dan open huis. Dat vindt plaats op zaterdag 9 september van 11 tot 16 uur.

Behalve het rouwcentrum kunnen bezoekers ook de naastgelegen begraafplaats bezoeken. In het rouwcentrum kan iedereen een kijkje achter de schermen nemen. Naast een informatiestand van de vereniging is ook een aantal instanties en bedrijven vertegenwoordigd waarmee wordt samengewerkt.

Zo zijn er naast een oude boerenwagen, waarop vroeger overledenen werden vervoerd, ook moderne rouwauto’s te bezichtigen, waaronder een elektrisch aangedreven Tesla. Er is te zien hoe bloemstukken worden vervaardigd. Het Katwijkse bedrijf Unigra presenteert een selectie van uitvaartkisten. Ook de stichting Terminale Palliatieve Thuiszorg is aanwezig, evenals een leverancier van herdenkingsmonumenten en een drukkerij.

Ook aan de kinderen wordt gedacht. Zij kunnen op een speelse manier een herdenkingslichtje maken en mee naar huis nemen of bij het graf van een dierbare plaatsen.

De Laatste Eer kent een rijk verleden. Kort na de tweede wereldoorlog is de vereniging opgericht om de hulp die buren en bekenden elkaar gaven bij een overlijdensgeval op een praktische manier vorm te geven. Daarom is ook een kleine foto-expositie te zien, waarin uitvaarthistorie in Rijnsburg wordt toegelicht. Op de begraafplaats, die door de Stichting Begraafplaatsen Rijnsburg wordt beheerd, staat een gedenkteken uit 1925 ter herdenking van de schenking van de begraafplaats in 1893. Verder kunt u daar de vroegere aula bekijken en twee grote beuken, die ook op de gemeentelijke monumentenlijst staan.
Het uitvaartcentrum van De Laatste Eer is gevestigd aan de Kamerlingh Onnesstraat 62 in Rijnsburg.

Comments

comments

DELEN