Zaterdag gaf het paardenmarktcomité de hippische aftrap voor de festiviteiten rond de 1072e editie van Neerlands Oudste Paardenmarkt met de traditionele ringrijderij in de Marinus Poststraat. Er verschenen niet minder dan veertien paarden-aanspanningen aan de start en zeven bij de pony’s.

Het weer was zomers warm. De meeste combinaties hadden er veel werk van gemaakt om in vol ornaat en keurig gepoetst aan de start te verschijnen. Voor sommige deelnemers die in antieke stijl gekleed waren, brachten de wolken voor de zon in de loop van de wedstrijd wat verkoeling. Alle deelnemers kregen de Valkenburgse Tas mee bij het inschrijven. Een tas vol Valkenburgse lekkernijen om tijdens het ringsteken, dat natuurlijk gedeeltelijk bestaat uit wachten tot je weer aan de beurt bent, te genieten.

Looplustige Welsh
Bij de pony’s leek het heel spannend te worden, toen drie combinaties na vier ronden allemaal drie van de vier ringen raak gestoken hadden. Er was vervolgens slechts één barrageronde voor nodig om de strijd te beslissen. Arina van Eeden en Jenna van Eijsden moesten met Johnny helaas opgeven, waarmee zij automatisch op de derde plaats eindigden. Esmée Floor en Tessa van Wetten uit Katwijk misten op een haar na de barragering en eindigden op de tweede plaats. Voor Koos en Marlies Wijnands uit Noordwijk met de 24-jarige looplustige Welsh Cob Stanley was het geen probleem om de kleinere ring aan de stok te krijgen. Zij wonnen eenvoudig de eerste prijs bij de pony’s.

Verschillende ervaren combinaties
Bij de paarden verschenen verschillende ervaren combinaties aan de start. Na de vier basisronden waren er drie die alle ringen goed hadden gestoken. Nadat de ring was verkleind voor de barrage, waren er nog eens drie barrageronden voor nodig om de prijzen te verdelen. Ronald en Jacoline Ouwersloot uit Kootwijkerbroek met hun span Friese paarden misten in de eerste barrageronde de ring. Daarmee werden zij derde. Henk van der Nagel en Marit van Duijn uit Valkenburg wisten mee te doen tot in de laatste barrageronde, waarin ze hun meerdere moesten erkennen in Daan en Mariska Van Eijsden uit Lisse. Henk en Marit mochten zo de tweede prijs in ontvangst nemen, terwijl de wisselbeker bij de paarden het komende jaar op de schoorsteen van de familie van Eijsden prijkt.

Bij de paarden waren het Mariska en Daan van Eijsden uit Lisse die de wisselbeker mee naar huis mochten nemen
Bij de paarden waren het Mariska en Daan van Eijsden uit Lisse die de wisselbeker mee naar huis mochten nemen
Bij de pony’s wonnen Koos en Marlies Wijnands uit Noordwijk de wisselbeker
Bij de pony’s wonnen Koos en Marlies Wijnands uit Noordwijk de wisselbeker

Foto’s: Peter Sneijders van Fotocafé Katwijk

Comments

comments

DELEN