Romeinse Mijl in Park Matilo tijdens Leiden Marathon

De Leiden Marathon heeft een primeur. Als zondag de hardlopers door Park Matilo snellen, lopen zij automatisch ook de Romeinse Mijl. De beginstreep wordt getrokken in de Drususlaan, terwijl de finish in het park wordt gelegd. Stichting Mooi Matilo en Leiden Marathon hebben zelfs het plan opgevat om er volgend jaar een `wedstrijd in een wedstrijd’ van te maken.

Nu al is de Romeinse Mijl aangelegd om de lopers er alvast aan te laten wennen en ze er op te wijzen dat zij over historische grond lopen. Park Matilo ligt op de archeologische resten van het Romeinse fort Leiden-Matilo/Roomburg (Matilo). Het fort maakte aan het begin van onze jaartelling onderdeel uit van de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Neder-Germaanse Limes. Park Matilo staat samen met andere Limes-forten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Romeinse Mijl was tweeduizend jaar geleden een officiële afstand. Het woord mijl is afkomstig van het Romeinse mille passus, ofwel “duizend passen”. Een pas stond daarbij gelijk aan twee stappen. De Romeinse mijl bedroeg ongeveer 1478 meter. Deze afstand wordt nu als tussenafstand aangegeven in het parcours van de 10 kilometer van Leiden Marathon. Het initiatief van Leiden Marathon en Stichting Mooi Matilo past is de ambitie om erfgoed en sport aan elkaar te verbinden.