Katwijkers zijn vrijgevig, zeker als hun bijdrage goed besteed wordt.

Maar komt al die hulp wel echt waar deze voor bedoeld is? RTV Katwijk besteedt daar nu in een Tv-uitzending aandacht aan.
Cameraman Jaap Arnoldus en medewerkster Elise Jansen van Roosendaal volgden het bestuur van HOE (Hulp Oost Europa), dat naar Roemenië ging, om daar ‘de vinger aan de pols te houden’, zelf ook te zien waar de meeste behoefte aan is en of wat zij inzamelen werkelijk daar komt waar die hulp hard nodig is.
De Stichting HOE zamelt in Katwijk kleding, geld, medicijnen en allerlei andere hulpmiddelen in.
In de Tv-uitzending ziet u hoe alles in Katwijk ingezameld en verpakt wordt en hoe daarna in één keer elf ton (!) aan ingezamelde spullen in een grote vrachtwagen wordt geladen en op diverse plaatsen in Roemenië wordt gelost. En de kijker ziet ook hoe de hulp door HOE wordt gevolgd en gecontroleerd:
De vrijwilligers van HOE bezoeken in deze uitzending naast arme gezinnen en een kleine kliniek ook een gevangenis, een kinderkamp en een vuilnisbelt waar zigeuners vechten voor hun bestaan: allemaal plaatsen waar al hulp verleend wordt door bewogen mensen die al jaren vanuit Katwijk gesteund worden. Een indringend beeld: de vrijwilligers van HOE praten niet alleen over die ondersteuning met lokale hulpverleners, zij helpen de chauffeurs ook bij het lossen van hun vracht.

TV-UITZENDING
Vanaf maandag 22 september de hele week alle avonden om 21.30 uur en vanaf maandag 29 september wordt Hoe helpt HOE de hele week herhaald, om 10.30 uur en om 16.30 uur.