De tabaksindustrie probeert op slimme manieren zieltjes te winnen en jonge mensen aan het roken te krijgen. Dat stellen deskundigen die dagelijks met de desastreuze gevolgen van roken te maken krijgen. In de korte informatiefilm Het Tabakscomplot van RTV Katwijk wordt het complot ontrafeld.

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk begonnen enkele jaren geleden een kruistocht tegen de tabaksindustrie. Eindeloos voorlichten helpt niet zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft, zo stelden de twee artsen.

Op hun website www.tabaknee.nl nagelden ze de topmensen uit de sigarettenindustrie aan de schandpaal. ‘Net zolang tot die zich rotschamen’, aldus de longartsen. ‘We willen de schaamte die een roker met longkanker voelt, verplaatsen naar de lobbyisten’, zei De Kanter, die het bizar vindt dat ‘wij als longartsen maar blijven meewerken aan de aanpak van ziektes, die voor 90 procent veroorzaakt worden door roken, zonder er iets aan te doen.’ Wanda de Kanter is een van de personen die aan het woord komen in de film van RTV Katwijk. Ze werkt momenteel als longarts in het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Ook prof. dr. Pieter Hiemstra van de afdeling longziekten in het LUMC komt in de film aan het woord. Roken door jongeren is een groot probleem, stelt Hiemstra, die drie jaar geleden ervoor pleitte om de schoolpleinen in Leiden zo snel mogelijk rookvrij te maken. Hiemstra benadrukt dat jongeren gaan roken om erbij te horen. Het is stoer, en daardoor moeilijk te weerstaan. Als de tabaksindustrie dan ook nog smaakjes in de sigaretten stopt om roken ‘lekker’ te maken, dan is volgens Hiemstra al snel de verleiding te groot.

In de RTV-Katwijk-film Het Tabakscomplot wordt de beïnvloeding van de jeugd door de tabaksindustrie onder de loep genomen Een must voor iedereen die rookt en die kinderen heeft in de kwetsbare leeftijdsgroep. Het Tabakscomplot is gemaakt door Wim Goddijn en Jaap Arnoldus.De eerste uitzending start in de week van maandag 23 mei om 21:30 uur en de week erna om 10.30 en 16.30 uur.