KATWIJK – Huntington, ofwel de Chorea van Huntington. Daar praten we niet gemakkelijk over. Sterker nog het werd jarenlang doodgezwegen, omdat er immers toch niets aan te doen is. Of was tenminste. De landelijke Campagne Huntington financiert de Gentechnologie, waarmee het mogelijk moet zijn om binnen 10 jaar, de ziekte geneesbaar te maken.

RTV Katwijk is op zoek gegaan in het LUMC en het AMC, waar nieuwe Gen technieken hoopvolle resultaten beginnen op te leveren. Programma-maker: Wim Goddyn en Cameralieden: Jaap Arnoldus en Yavuz Selim Isler, zijn de uitdaging aangegaan om hierover een documentaire van 26 minuten te maken.

Onder de titel: ‘Kunnen we hier echt over blijven zwijgen?’ worden zowel patiënten als wetenschappers aan het woord gelaten en er wordt met behulp van animaties en slides getoond hoe nu eigenlijk het eiwit, wat de oorzaak van alle ellende is, wordt aangepakt.

Tevens kan het “geneesbaar” maken van de ziekte van Huntington mogelijk ook bijdragen aan een oplossing voor diverse andere, tot dusver onbehandelbare, ziekten zoals Parkinson, A.L.S. en Alzheimer.

Deze documentaire maakt het voor de kijker inzichtelijk, hoe de wetenschap te hulp komt om grote stappen te maken in de genezing van deze verschrikkelijke aandoening.
Bekijk deze documentaire op RTV Katwijk vanaf maandag 25 september, om 21.30 uur elke avond na de Sportuitzending en vanaf maandag 2 oktober ’s middags om 12.00 uur en in de avond om 18.00 uur.

Meer informatie over Huntington kunt u vinden op ‘Doodgezwegen.nl’ van de landelijke Campagne Huntington.

Comments

comments

DELEN