In het Katwijks Museum zien we nu heel veel prachtige schilderijen van B.J. Blommers, maar een belangrijk werk van deze schilder ontbrak daar nog. De voorzitter van het Genootschap ‘Oud Katwijk’ bracht (al pratend over het 50 jarig jubileum van die vereniging) de lokale omroep op het idee, dat schilderij ook te laten zien.

Dat bleek niet eenvoudig: het hangt normaal altijd onzichtbaar voor de bezoekers in de directiekamer van het Vredespaleis. En de tentoonstellingscommissie probeerde wel herhaald, dit belangrijke werk in bruikleen voor de expositie te krijgen, maar slaagde daar niet in. Nu werd echter wel positief gereageerd op het verzoek van de conservator van het Katwijks Museum, dit schilderij toch waar het hangt te mogen filmen. En dat gebeurde – na een strenge veiligheidsprocedure, inclusief een uitgebreide ‘Schiphol-scan’ – kon dit portret van Carnegie toch gefilmd en nu door RTV Katwijk getoond worden.

Eenmaal in Den Haag wordt ook het zeer bijzondere kunstenaarsgraf van Blommers voor de kijker in beeld gebracht en daarna is er nog tijd voor een voorproefje: Conservator Groeneveld bespreekt in het Katwijks Museum tenslotte nog enkele nu daar geëxposeerde zomerse schilderijen van deze beroemde schilder, die lange tijd in Katwijk woonde en werkte.

Al deze (maar liefst 90) Blommers-schilderijen hangen daar nog tot 12 november. Een bijzondere expositie, met nog meer werken die normaal niet te zien zijn, omdat ze uit particuliere collecties komen en schilderijen die hier nu in bruikleen mochten hangen (afkomstig uit het Groninger Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum van Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Gemeentemuseum van Den Haag).

De zonnige Haagse School met B.J. Blommers bij RTV Katwijk: deze week elke avond om half negen en in de week van 15 augustus elke ochtend en middag (zie de website van RTV Katwijk voor die uitzendtijden).

(Foto: Eén van de door André Groenveld tijdens deze uitzending toegelichte schilderijen: Een breistertje, wachtend op het drogen van de was in het duin.)

Comments

comments

DELEN