Ruben Zange wint publieksprijs voorleeswedstrijd

In een spannende finale streden twaalf kandidaten op woensdag 16 maart 2016 om de titel ‘Read2Me! Voorleeskampioen van Zuid-Holland’. De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in Bibliotheektheater van bibliotheek Rotterdam.

In een eerdere ronde lazen finalisten uit alle hoeken van Zuid-Holland ongeveer vijf minuten voor uit hun boek. Onder leiding van Roel Pot vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en over het boek en dan lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury bestond uit Jolanda Hugens, bibliotheekspecialist media,  Daniel Albering, kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein, en Caroline Heijer, de bibliotheek op school. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd ontspannen met de jongleeract van Niels Duinker.

Rond zes uur werd de grote winnaar bekend gemaakt: Naomi van Tilburg van het Wartburg College in Rotterdam werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer.

Naomi las voor uit het boek Spijt van de schrijver Carry Slee. De Katwijkse deelnemer Ruben Zange werd door de aanwezigen aangewezen als winnaar van de publieksprijs.

Landelijke finale

Naomi heeft een prijzenbeker gewonnen en gaat door naar de landelijke finale op 26 mei 2016, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden voor de titel ‘Beste voorlezer uit de brugklas van Nederland’. Deze feestelijke finale wordt gehouden in schouwburg  Amstelveen. De Zuid-Hollandse bibliotheken en ProBiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald.

Voorleeswedstrijd Read2Me!

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de Zuid-Hollandse bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!

Bijschrift foto: Linksonder de Katwijkse deelnemer Ruben Zange