KATWIJK – In het Nationaal Park Hollandse Duinen zijn een heleboel verschillende soorten planten en dieren te vinden. In 2018 is de ambitie om meer dan 5000 verschillende soorten in het gehele gebied te inventariseren. Op zaterdag 6 januari 2018 was de aftrap van het zogeheten ‘5000-soortenjaar’ in natuurgebied Meijendel. Ruim 150 vrijwilligers met verschillende expertises vonden die dag meer dan 700 soorten in het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD).

Het 5000-soortenjaar is een initiatief van Dunea, Staatsbosbeheer, EIS kenniscentrum insecten en waarneming.nl. In 2018 wordt een jaar lang de natuur in Nationaal Park Hollandse Duinen in kaart gebracht. De aftrap was de eerste van 100 activiteiten dit jaar.

Waarom een 5000 soortenjaar?
Door het vinden van 5000 soorten is zichtbaar hoe rijk en bijzonder de flora en fauna in dit gebied is. Het werk van vrijwilligers is nu en in de toekomst van onschatbare waarde. De organiserende organisaties willen daar ook graag aandacht voor vragen. Zij hopen met het 5000-soortenjaar nieuwe vrijwilligers te werven.

Rijk aan rode lijst soorte
Het gebied is niet alleen zeer soortenrijk maar ook van belang voor een groot aantal in Nederland zeer zeldzame en bedreigde soorten. Dit komt onder meer door de van oudsher speciale relatie tussen mensen en natuur in de duinen in dit gebied. De duinen en alle flora en fauna zijn namelijk van onschatbare waarde als gebied voor miljoenen mensen om te genieten van topnatuur én voor het drinkwater van 1,3 miljoen mensen in deze regio. De duinen spelen een heel belangrijke rol in het zuiveren van uw drinkwater.

Geen grenzen
Programmadirecteur Nationaal Park Hollandse Duinen Georgette Leltz “Ik ben bijzonder trots dat we dit 5000-soortenjaar voor natuurliefhebbers in NPHD gezamenlijk organiseren. De grenzen tussen de verschillende beheerders in dit gebied zijn door dit project voor de vrijwilligers in ieder geval verdwenen. Dat is op zich al een prachtig resultaat.”

“Planterfanteren in de duinen”
De ruim 150 vrijwilligers gingen in groepen op zoek naar planten en dieren. Er zijn deze ochtend al veel soorten gevonden onder andere: Vliegenstrontjesmos, Haagse Kronkel, Roerdomp, Klein kaasjeskruid en de Duinstinkzwam. Vrijwilliger Eric Wisse is geen onbekende in het gebied en trekt er regelmatig met een groep gelijkgestemden op uit in Meijendel: “Ik vind het heerlijk om te planterfanteren in de duinen”. Hij deed deze dag een unieke vondst in de Duintuin; voor het eerst werd de onderaardse klaver in Meijendel waargenomen, een bijzondere rode-lijstsoort.

Hoe ver zijn we al?
De lijst met waarnemingen groeit iedere dag. Eind van de ochtend zijn er al meer dan 700 soorten ingevoerd op waarneming.nl. Kijk voor de meest actuele stand op https://hollandseduinen.waarneming.nl/5000.php

Comments

comments

DELEN