Op maandag 1 juli kwamen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van De Kas (Gouda), De Voorwegschool (Heemstede) en COS (Katwijk) in bussen aan op het strand van Noordwijk. Voor de zesde keer slaan de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Rijnland de handen ineen om kinderen uit hun regio de strijd tegen de zee te ervaren.

Wedstrijd
Bij aankomst kregen de kinderen een schep en lunch om richting het strand te lopen en zich klaar te maken voor de Battle. Om twaalf uur gaven Rogier van der Sande en jeugdbestuurder Camil Mahdi het startsignaal en hadden de kinderen een uur de tijd om te bouwen. Hele strategieën werden besproken, terwijl andere groepjes ‘gewoon’ begonnen te scheppen. Na een uur moesten zij stoppen en werd het spannend. Wachtend tot de zee de kastelen weer meenam onder water. Tijdens deze Battle of The Beach zijn er prijzen uitgereikt voor het stevigste zandkasteel, het mooiste zandkasteel en de beste samenwerking. De trofee voor beste samenwerking ging naar ‘De Beachgirls’ van de Voorwegschool uit Heemstede. Het mooiste zandkasteel was gemaakt door ‘De Schildguards’ van de COS uit Katwijk, zij hadden een prachtige schildpad gemaakt. De ‘Dijkenduivels’ van de Zevensprong uit Houten waren met hun zandkasteel het langste bestand tegen de zee en wonnen dan ook de prijs voor stevigste zandkasteel. De sponsoring is zoals elk jaar weer verzorgd door internationale waterbouwer Van Oord.

Bewustwording
Dijkgraaf Rogier van der Sande van het hoogheemraadschap van Rijnland hoopt vooral dat de kinderen het naar hun zin hebben gehad, maar zegt ook: “Door deze Battle of The Beach en de gastles die de kinderen voorafgaand aan het evenement krijgen leren en beleven ze de kracht van water. Als waterschap houden wij bij het werken aan water dagelijks rekening met de veranderingen in het klimaat. We passen ons aan en proberen de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Dit kunnen we echter niet alleen. We hebben de ideeën en creativiteit van de jeugd hard nodig. Zonder deze generatie gaat de klimaattransitie niet lukken in het tempo dat nodig is. Het gaat om hun toekomst en dat beseffen zij zich gelukkig heel goed.” Scholen kunnen bij Rijnland terecht voor o.a. gastlessen of een bezoek aan een afvalwaterzuivering. Op www.rijnland.net/educatie lees je wat er over water en waterschappen te leren en te ontdekken is.