In de laatste fase van Rijnsoever Noord stelt de gemeente een kavel beschikbaar voor toekomstige bewoners. Zij kunnen hier zelf 10 tot 14 duurzame woningen ontwikkelen en bouwen. Het project is een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit brengt duurzaam bouwen en de Katwijkse inwoners dichter bij elkaar.

CPO: de toekomstige bewoner staat centraal

Iedereen kan samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woning ontwikkelen en bouwen. Bovendien kan een huis in CPO ook nog eens beter betaalbaar zijn dan in de markt aangeboden woningen. CPO bevordert daarnaast de sociale samenhang in de straat, buurt en wijk.

Begeleiding

Uit ervaringen binnen andere gemeenten is gebleken dat een goede begeleiding van een CPO-groep heel belangrijk is. Op dit moment zoekt de gemeente naar een bureau dat de kennis en kunde in huis heeft om de toekomstige bewoners te begeleiden bij het ontwerp, de kostenraming en de aanbesteding. Het bureau begeleidt ook het verdere proces, zoals de contacten met de architect, de stedenbouwer, de gemeente en de aannemer. De belangstellenden voor de CPO-kavel betalen het bureau.

3e Fase nieuwbouwproject

Het nieuwbouwproject Rijnsoever-Noord gaat de 3e fase in, het laatste onderdeel van de wijk Rijnsoever-Noord. In deze fase worden verschillende woontypen gebouwd, geschikt voor verschillende doelgroepen: starters, senioren, gezinnen en alleenstaanden. Een kleine groep belangstellenden kan, samen met de toekomstige buren, hun eigen huis ontwerpen en bouwen. De gemeente maakt de kavel bouwrijp en de draagt zorg voor de inrichting van de openbare ruimte.

Vorig artikelBrug over de Oude Rijn dicht, wethouder teleurgesteld
Volgend artikelKoninklijke lunch voor Katwijkse politiechef