U kunt uw plastic afval, blik en drinkpakken voortaan in één container weggooien. De containers waar u voorheen alleen plastic kon weggooien, zijn vanaf nu PBD (plastic, blik en drinkpakken) containers.

 Waar kan ik mijn PBD afval kwijt?

De PBD (plastic, blik en drinkpakken) containers staan verspreid door de gemeente in de 35 milieuparken, bijvoorbeeld bij de supermarkt. U kunt uw PBD afval ook kwijt bij de Milieustraat. Op www.katwijk.nl/milieuparken vindt u een kaartje met alle containerlocaties.

Wat mag wel en wat mag niet?

Alle PBD containers hebben nu een sticker waarop u kunt zien wat u er in mag gooien. Alle plastic verpakkingsmaterialen, drinkpakken en metalen en aluminium verpakkingen mogen in de PBD container. Bijvoorbeeld plastic flessen, boterkuipjes en knijpflessen. Maar ook conservenblikken, aluminium ovenschaaltjes, frisdrankblikjes en drank- en zuivelverpakkingen mogen erbij. Op www.katwijk.nl/afval vindt u een overzicht van het afval wat wel en niet in de PBD container mag.

Waarom alles in één container?

Drinkpakken, blik en plastic zijn gemakkelijk samen in te zamelen. En daarna weer makkelijk te scheiden. De sorteermachines die nu het plastic afval verwerken, kunnen ook blik en drinkpakken van elkaar scheiden. Drinkpakken worden uit elkaar gehaald en verdeeld in papier, folie en aluminium.

Afval is grondstof

Jaarlijks produceren we in de gemeente 13,5 miljoen kilo restafval. Omgerekend gooien we per inwoner 4 kilo restafval per week weg. Die 4 kilo restafval bestaat voor 3 kilo uit herbruikbare materialen. Belangrijke grondstoffen die we opnieuw kunnen gebruiken, die verloren gaan als we afval niet scheiden. Daarom is er een doel gesteld: naar 80% afval scheiden  in 2023. Want afval is grondstof en het begin van iets moois. Zo worden er tennisballen en fleecetruien gemaakt van gerecycled plastic. En wc-papier van drinkpakken. Ook blik wordt 100% gerecycled.

Begin van iets moois

Wilt u meer weten over de plastic, blik en drinkpakken inzameling, kijk dan op www.beginvanietsmoois.nl of www.katwijk.nl/afval.

Fotobijschrift: Wethouder Gerard Mostert: “Door afval te scheiden, gaan er geen kostbare grondstoffen verloren. Reden genoeg om je plastic, blik én drinkpakken samen in te zamelen.”

Vorig artikelKatwijks Badmintontoernooi 2016
Volgend artikelLeer werken met uw DigiD en websites van de overheid