Loop mee het donker in en ervaar hoe het duin verandert door het verdwijnen van het licht. We hopen op een heldere avond zodat we worden bijgelicht door de sterren.

Na de avondwandelingen in andere seizoenen organiseren we nu de nazomerwandeling met nieuwe maan door de duinen en langs het strand. Een stevige wandeling door het rulle zand van de Ganzenhoek en Berkheide, het Laarzenpad en over het strand. Van zonsondergang tot in de duisternis.

Weinig praten, veel beleven. Staand of zittend in het zand luisteren we naar passerende trekvogels. Op mooie stille avonden zijn veel vogels actief. Ervaar het vallen van de duisternis, de kleuren van de avondlucht, de verandering van de luchtvochtigheid, de temperatuur, het wegsterven van de duingeluiden, het naderen van de branding. Je gehoor en reukvermogen lijken scherper te werken Misschien kruist een ree of vos in de schemering ons pad. Zien we ook deze keer de lichtjes van de glimwormpjes? Laat je verrassen door vanaf  het hoge duin de zee bij nacht te zien en in het donker langs de zeelijn te lopen. Hopelijk zien we vleermuizen vliegen tegen de donker wordende hemel en horen we ze via de bat-detector.

Van licht naar donker bij nieuwe maan in de duinen van Berkheide en Ganzenhoek en over het strand op vrijdag 11 september 2015  vanaf 19.30 uur
Meenemen: redelijke conditie (!), warme kleding, water en stevige schoenen
Locatie/vertrekpunt: Verzamelen op de parkeerplaats ter hoogte van hotel Duinoord, halverwege de Wassenaarse Slag (gemeente Wassenaar)
Georganiseerd door: de Werkgroep Actieve NatuurTochten (WANT) van het IVN – regio Leiden. Informatie en opgeven bij Nanko van Kampen, tel 06-38341502. mail:  nankovkampen@gmail.com.