Het Assendelft-orgel in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn kreeg woensdag 26 augustus vanwege zijn 250e verjaardag een kleurrijk en muzikaal feest aangeboden door Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn.

Allereerst was er koraalmuziek vanaf de toren door leden van Harmonie Katwijk. Daarna arriveerde per koets een illuster gezelschap onder wie schout Carolus Boers, Vrouwe van Catwijck Jacoba Seina Isabella van Wijhe, Heer van Catwijck Frederik Hendrik van Wassenaer (FHW), de Kerkrentmeester, dominee David Benedictus en Stadhouder Willem V van Oranje. Stuk voor stuk historische figuren die zijdelings allemaal iets met de geschiedenis van het orgel te maken hebben gehad. Zij vertelden het publiek hoe het ooit begon en wat het orgel gedurende zijn 250 jarig bestaan allemaal moeiteloos heeft meegemaakt. Tussendoor was er fraaie muziek in de vorm van klassieke orgelstukken en Hollandse volksliedjes. Het orgel kreeg daarbij ondersteuning van een compleet blazersensemble, slagwerk en een heus draaiorgel.

De kerk was tot de nok toe gevuld met belangstellenden die de liederen (Merck toch hoe Sterck, Piet Hein, In naam van Oranje… enz.) enthousiast meezongen. Onder de genodigden bevonden zich de huidige baron van Wassenaer van Catwijck en burgemeester Wienen van Katwijk. Het feest werd besloten met het Wilhelmus en de uitroep ‘leve de koning’ wat het oranjegezinde karakter van de happening ondubbelzinnig onderstreepte. Het orgel zelf was uiteraard de constante factor en het fraaie middelpunt, wat vooral te danken was aan het geweldige spel van organist Arjan Wolfswinkel. De avond leverde de prachtige mix van theater, muziek, zang, hetgeen voor het Najaarsfeest in de Dorpskerk vrij uniek is. Misschien is hier een traditie geboren.

Foto: Dirk van Egmond

Comments

comments

DELEN