De fracties van SGP en ChristenUnie hebben bezorgde reacties ontvangen met betrekking tot een Halloweentocht op 31 oktober. Naar aanleiding hiervan hebben de SGP en ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester. Uit de antwoorden blijkt dat aan de Winkeliersvereniging Bosplein inmiddels een vergunning is verleend.

De SGP en de ChristenUnie hebben onder meer gevraagd of het karakter van Halloween, de identiteit van de gemeente Katwijk en de ontstane onrust, redenen zijn om de aanvraag af te wijzen. De burgemeester heeft geantwoord dat dit niet het geval is. Een aanvraag kan wel worden geweigerd in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu.

Achtergrond van Halloween
In de verontruste reacties wordt verwezen naar de achtergrond van Halloween. In de tijd van de Kelten namen bij een feest rond 31 oktober de geesten van gestorven mensen een centrale plaats in. Veel uitingen rondom Halloween verwijzen nog steeds naar deze achtergrond. Zoals grafstenen, doodskoppen, afgehakte lichaamsdelen en skeletten.

Zorgen overgebracht
Namens de fracties van de ChristenUnie en SGP hebben Geesje Haasnoot en Wouter-Jan Vroegindeweij een gesprek gevoerd met een afgevaardigde van de Winkeliersvereniging Bosplein. Zij hebben de zorgen overgebracht en informatie ingewonnen. De winkeliersvereniging heeft in het gesprek laten weten ondanks de reacties de optocht door te laten gaan.

Angst bij kinderen
De fracties ontvingen ook een reactie over de ongeorganiseerde Halloween activiteiten van vorig jaar, waarbij er tot diep in de nacht werd geschreeuwd en er ook sprake was van vernieling. De SGP en ChristenUnie vinden het van belang dat wanneer er sprake is overlast of strafbare feiten dit wordt gemeld, en dat er door de politie ingegrepen wordt. Het komt voor dat er bij Halloweenactiviteiten zaken niet goed gaan of dat er angst ontstaat bij met name kinderen. De SGP en ChristenUnie zijn hierover bezorgd en verontrust. Zij zullen over de toenemende activiteiten rond Halloween onderzoeken wat de verdere mogelijkheden zijn met betrekking tot Halloweenactiviteiten in de toekomst en de ontstane onrust en bezorgdheid over deze activiteiten.

Comments

comments

DELEN

13 REACTIES

 1. Het is toch werkelijk ongelofelijk. Je mag GVD straks helemaal niets meer! Het is een leuk onschuldig feestje!
  hun vieren vieren toch pasen. Dat is toch een dodenparty! Laat die christenen lekker ouwehoeren en laat die optocht gewoon doorgaan.
  Niets is zo erg als dat christen gelul

  • Misschien zou je je er eens een keer in kunnen verdiepen in plaats van met grove woorden je ontstellende onkunde over zowel Halloween als Pasen tentoon te stellen.

   • Eens, kaway, probleem is ook nog dat die groep die zich niet verdiepen in een bepaalde materie, toeneemt.

   • Misschien kunnen de christenen zich verdiepen in de mensen die anders denken. De tijd dat iedereen in Katwijk Gelooft is voorbij. Je moet rekening met elkaar houden. De anders denkenden houden rekening met geloof. Zou mooi zijn als de kerken dat andersom ook zouden doen.

    • “De tijd is voorbij dat iedereen dacht dat je bij rood licht moet stoppen en bij groen licht mag doorrijden. Er zijn tegenwoordig veel mensen die vinden dat je bij rood moet doorrijden en bij groen moet stoppen. Laat iedereen in z’n eigen waarde en het komt vanzelf goed.”
     Mooi niet dus.

     Dat je je verdiept in de mening van andersdenkenden, betekent nog niet dat je die mening ook aanhangt. Het zorgt er wel voor dat je niet zomaar iets roept als het over die andersdenkenden gaat.

     Terug naar Halloween: ik vind het een geestesziek feest en ben van mening dat er geen ruimte voor moet worden gegeven. En je hoeft daar niet christelijk voor te zijn, om dat te menen. Christenen hebben geen patent aangevraagd op waarden en normen. Onsmakelijk, wanstaltig en luguber – welk normaal mens zit daar nou op te wachten?

     • Ik vind kerkklokkengejengel om 10 uur ’s ochtends geestesziek. Ik vind de opdringerigheid van de gristenen geestesziek. Ik vind mij verbieden mijn boodschappen te doen op zondag als ik dat wil geestesziek. Ik vind johova’s getuigen, oorlog in Noord-Ierland tussen protestanten en katholieken, bisschoppen die misdinaartjes mishandelen en vrouwonvriendelijke passages in de bijbel geestesziek. Mozes mag wel met een staf de zee opensplijten en Jezus mag over water lopen, maar o wee als Harry Potter een schrijfveer doet zweven. Dat hele gristendom is geestesziek en moet zo snel mogelijk verboden worden!

 2. En dan lopen klagen over horrorclowns? Die zijn hun tijd gewoon een paar weken vooruit.
  Ik kan niet begrijpen dat je zo’n ziekmakend ‘feest’ nog kunt verdedigen ook. Stompzinnig gedoe, uit Amerika overgewaaid omdat een paar winkeliers er een habbekrats aan kunnen verdienen. Ik denk dat ik aan het Bosplein voorlopig maar helemaal niets meer koop.

 3. Een gekruisigde Jezus is niet eng? Zo’n verhaal is volgens mij net zo creepy voor kinderen. Gaat ook over verraad, martelingen, de hel, dood, opgestane geesten en dergelijke.

 4. Weet je wat pas eng is voor kinderen? Dat geïndoctrineer over hell en verdoemenis in de kerk, op school en thuis. En dan zo vaak vertellen tot het op de waarheid begint te lijken en je er zelf in begint te geloven. Gevaarlijk. Halloween, onschuldig feest, leuk en niet eng, waarom niet? Omdat iedereen weet dat het niet echt is. Ongevaarlijk.

  • Oneens, David. Hallo Wien is puur een feest van de handel,overgewaaid uit America. na-apen. Commercie. Meer niet. 31 oktober is een hervormingsdag. Luther spijkerde zijn stellingen op de kerkdeur tegen de aflaten. Dat is belangrijk. Een historische datum ipv gemaskerd achter een stel hotemetoten achteraan lopen.

 5. Zeuren om het zeuren! Op diverse plekken in Katwijk worden er al jarenlang activiteiten rondom Halloween georganiseerd. In de Molenwijk, Zanderij en Rijnsoever lopen kinderen langs de huizen om snoep op te halen. In Aquamar is er al jaren een Halloweenzwemmiddag inclusief enge theaterfiguren. Scouting organiseert jaarlijks een spooktocht. Scum heeft een groot Halloweenfeest….

  Kortzichtige en vooral een ongegronde angstige reactie van godvrezenden. Meer niet.

 6. Kunnen ze geen tegenoptocht houden i.v.m. Hervormingsdag, die ook op 31 oktober is? Een soort Hervormingsoptocht

Comments are closed.