Een ruime meerderheid van de gemeenteraad, bestaande uit CDA,CU,SGP en KiesKatwijk, heeft vorige week donderdag laten weten het initiatief voor een koopzondag in Katwijk niet te steunen.

Dat bleek tijdens de raadsvergadering, toen het initiatief ‘Koopzondag Katwijk’ werd behandeld. Er waren door de initiatiefnemers meer dan 1.000 handtekeningen verzameld, waarvan 920 uit Katwijk.

De coalitiepartijen CDA, CU en SGP hebben in het coalitieakkoord al afgesproken dat de winkels tijdens de huidige raadsperiode in Katwijk op zondag gesloten blijven. Tijdens de discussie gaf SGP-fractievoorzitter Wouter-Jan Vroegindeweij aan: “Het is heerlijk om op zondag vrij te kunnen zijn. De SGP gunt dat werknemers en winkeliers ook. De zondag is niet alleen vanwege het christelijk karakter van belang, maar ook vanwege de belangrijke maatschappelijke en sociale waarde. Ieder mens heeft er recht op om op adem te komen. Dat geldt voor werknemers, maar ook voor winkeliers.”

De initiatiefnemers van ‘Koopzondag Katwijk’ stellen dat Katwijk de enige kustplaats van Nederland is, waar de winkels op zondag gesloten zijn. Dit zou volgens hen een gemiste kans zijn. Vroegindeweij benadrukte het juist positief te vinden dat Katwijk een mooie bijzondere gemeente is, en anders dan andere kustgemeenten. “Het ‘bijzondere’ en ‘andere’ van Katwijk kun je als ondernemer ook benutten. Bovendien is het goed om rekening te houden met de gemeenschap waarin je leeft en onderneemt, en niet te kiezen voor het individualisme.” Met het bijzondere en andere karakter van Katwijk dient te worden gezocht naar manieren om van maandag tot en met zaterdag een aantrekkelijk Katwijks winkelklimaat te hebben, vindt de SGP. “Het zou mooi zijn wanneer de initiatiefnemers zich daarvoor inzetten.”