Wanneer begon jouw hart te kloppen? Dat was het thema van de open avond van SGP Katwijk op vrijdag 3 november rond ‘Week van het Leven’ met als hoofdspreker Tweede Kamerfractievoorzitter Kees van der Staaij. In het bijzonder kwamen abortus en euthanasie aan de orde, maar ook andere onderwerpen uit de zorg zijn behandeld.

In de Tweede Kamer wordt het wel eens tegen van der Staaij gezegd: “Stop met actievoeren tegen abortus. Het is nu eenmaal bij wet geregeld, neem je verlies”. Toch blijven we ingrijpende thema’s als abortus en euthanasie aan de kaak stellen. Omdat de SGP vindt dat elk mensenleven het waard is. Door abortus wordt vaak een kloppend hartje gestopt. God spreekt in de Bijbel met groot respect voor ieder menselijk leven vanaf het prille begin. Daarom behandelen christenen al het leven met een even zo grote zorg en staan wij in de bres voor het ongeboren leven.

Hulp aan ongewenst zwangere vrouwen
Het doet ons pijn om te zien dat wanneer je kiest voor een abortus, er vele mogelijkheden zijn. Maar als een ongewenst zwangere vrouw haar kindje wil houden, is dat een stuk moeilijker. Goede hulpverlening is daarom hard nodig. Mede dankzij de SGP blijft er subsidie voor organisaties zoals Siriz, die ongewenst zwangere vrouwen ondersteunt in het voldragen van hun zwangerschap en het zorgen voor hun kindje. De SGP zet zich in om deze hulp uit te breiden.

Zingeving voor ouderen
Tijdens de avond kwam ook de problematiek rond euthanasie en vrijwillig levenseinde aan bod. Ook hier geldt dat wij met respect omgaan met het levenseinde, wat betekent dat we vanuit ons christen-zijn vol inzetten op waardig ouder worden, in plaats van de mogelijkheid tot euthanasie. In dit kader is zingeving voor ouderen is ontzettend belangrijk. Vaak zijn wij alleen vóór ouderen bezig. Maar ouderen kunnen ook nog zoveel geven aan ons: bijvoorbeeld levenswijsheid, en hoe zij omgingen en omgaan met voor- en tegenspoed. Maak op die manier ‘gebruik’ van elkaar. Ouderen kunnen vaak nog goed participeren in hun omgeving, maar dan moet hun omgeving wel die kans aan hen geven.

Na de lezing van Kees van der Staaij was er volop ruimte voor vragen en discussie. Na afloop werd er nagepraat onder het genot van een hapje en drankje. Ook voor SGP Katwijk is het leven aan het prilste begin en aan het einde, maar ook zeker alles daartussen beschermwaardig. Ontferming en bewogenheid zijn hierbij sleutelwoorden!

 

Comments

comments

DELEN